Bulgaria începe la vară prospectarea pentru gaze și petrol în Marea Neagră

264
Bulgaria începe la vară prospectarea pentru gaze și petrol în Marea Neagră - 041113061471265620-1334143088.jpg
Prospectarea pentru gaze și petrol în zona economică a Bulgariei din Marea Neagră ar putea începe la mijlocul lunii iulie, a declarat ministrul bulgar al economiei și energiei Delian Dobrev, citat astăzi de cotidianul Dnevnik. În opinia ministrului, șansele pentru descoperirea unor zăcăminte de gaze sunt bune. Oficialul a subliniat că la doar 15-20 kilometri de la frontiera de nord-est a zonei pentru care Bulgaria a organizat o licitație, România exploatează între 40 și 80 miliarde de metri cubi de gaze. Dobrev crede că structura geologică a zonei bulgărești este similară celei românești.



Licitația organizată de Bulgaria se referă la o zonă de 14.220 kilometri pătrați și este situată în apropierea frontierei dintre România și Bulgaria din Marea Neagră, din care fac parte și cei 17 de kilometri pătrați în litigiu, notează ziarul. Licitația a fost anunțată prin Monitorul Oficial al Uniunii Europene la data de 31 ianuarie 2012. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 30 mai. Ministrul Dobrev a spus că 'cea mai mare companie mondială din domeniul exploatării zăcămintelor de gaze are interes să participe'. El însă nu a precizat care este numele acestei companii.

Dnevnik citează un interviu recent al ambasadorului american la Sofia, James Warlick, care a dezvăluit că reprezentanții companiei Exxon Mobile au vizitat Bulgaria în urmă cu un an. Aceste informații au fost confirmate și de agenția Bloomberg care scris că Bulgaria poartă negocieri cu Exxon Mobile pentru exploatarea zăcămintelor de gaze și petrol din Marea Neagră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 11 Aprilie 2012
Stire din Economie : Grevă spontană la APC
Miercuri, 11 Aprilie 2012
Stire din Economie : Bubuie tobele în portul Constanța
Pagina a fost generata in 1.6855 secunde