Bulgaria mizează pe trei proiecte energetice la ruleta rusească

410
Speranțele SUA și UE de a reduce dependența energetică a Europei de Rusia sunt transformate în iluzii deșarte de politica Sofiei. Bulgaria a preferat să fie pragmatică, să-și vadă de propriile interese. De aceea mizează pe cartea rusească.

De la Beregovaia la Varna
Prezența premierului Vladimir Putin la Sofia a făcut să se topească și ultimele rezerve pe care guvernanții bulgari le mai aveau. Prin acordurile semnate, ei le-au asigurat rușilor controlul asupra unor noi rute energetice spre Uniunea Europeană.
Ieri, agenția de știri "Itar - Tass" a anuțat că oficialii celor două țări au semnat agreementul privind construcția conductei South Stream. Ea va porni de la Beregovaia (Rusia), va însoți coasta Mării Negre pe o lungime de 900 Km și va ajunge la Varna. De acolo se va ramifica. Un tronson va duce gazul spre Grecia, iar de acolo mai departe, prin Marea Ioniană, spre Italia. Alta ramificație ar urma să treacă prin România, Ungaria, Slovenia, nordul Italiei, cu o legătură spre Austria.
Gazoductul va transporta anual 30 miliarde de metri cubi. Costul construcției tronsonului bulgăresc este estimat la 1,4 miliarde euro. Compania joint-venture care va administra partea de conductă ce va tranzita Bulgaria, va fi înregistrată în această țară, iar fiecare dintre cei doi parteneri va deține 50% din acțiuni. Întregul proiect se ridică la peste 10 miliarde euro. El va fi finanțat și operat de "Gazprom" Rusia și "ENI" Italia, cu o participație minoritară a țărilor tranzitate.
South Stream rivalizează cu conducta de gaze Nabucco, prin care UE dorește să aducă gazele din zona caspică în Europa, pentru a reduce dependența de gazele rusești.
Printr-un al doilea acord se înfiin-țează compania desemnată să proiecteze și să construiască oleoductul Burgas-Alexandroupolis. În cadrul acesteia, firmele rusești vor deține majoritatea de 51% din acțiuni.

Belene versus Kozlodui
Bulgaria și Rusia au semnat, de asemenea, un contract de aproape 3,99 miliarde euro pentru construcția centralei nucleare EUR 4 B de la Belene (la circa 250 km N-E de Sofia). Cele două reactoare AES92, de 1.000 megawați fiecare, vor fi puse în funcțiune în 2014. La proiectul Belene, participă, alături de antreprenorul general " Atomstroiexport", subcontractorul francez " Areva" și cel german "Siemens". "NEK", compania de electricitate deținută de statul bulgar, a estimat că energia electrică produsă de centrala nucleară va avea un cost de 0,036 până la 0.0037 euro pe kilowatt-oră.
Bulgaria prognozează o creștere cu 50% a deficitului de electricitate în zonă în următorii ani. Noua investiție ar urma să răspundă cererii crescute. "NEK" va vinde 45% din participația sa la "Belene Power Company" investitorului strategic ce va fi selectat dintre "Electrabel " Belgia, "Enel" Italia, "CEZ" Cehia, "RWE" și "E.On" Germania. Proiectul compensează închiderea celor două reactoare de la Kozlodui.
Acordurile semnate cu Rusia, îi asigură Bulgariei (precum și porturilor Varna și Burgas) rolul de hub energetic în regiunea Mării Negre și, mai ales, importante venituri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1975 secunde