Vinerea neagră a piețelor de capital

Bursele de valori din întreaga lume au înregistrat pierderi grele

377
Pumnul invizibil al crizei a lovit în plexul piețelor de capital din întreaga lume. Vineri, 24 octombrie 2008, a fost o zi de coșmar pentru marile și micile burse de valori de pe toate meridianele. Investitorii s-au comportat ca și cum portofoliile de acțiuni ar fi fost bombe de care trebuie să descotorosești grabnic, cu orice preț. Au vândut în draci, făcând să se prăbușească indicii bursieri.
Panica s-a întins ca o molimă pe toate continentele pieții de capital, excepție făcând bursa din New York, unde Nasdaq a scăzut cu 0,73%, iar Dow Jones a urcat cu 2,02%.
În Europa, a fost mare tristețe. Pe bursa londoneză, s-au pierdut bani nu glumă. Principalii indici au avut scăderi de 5,32 - 7,23%. La Frankfurt, indicele DAX a coborât cu 8,31%, iar Cac 40, indicele bur-sei din Paris, a pierdut 8,25%. Bruxellesul, Ziurichul, Madridul au avut cotații medii cu peste 6% mai mici.
Alții a pățit-o chiar mai rău. În ringul bursei din Hong-Kong, pierderea a fost de 8,30%, la Tokio - 9,60%, iar la Bombay – 10,96%.
Sesiunea de la Bursa de Valori București era cât pe ce să se încheie cu un dezastru, dacă n-ar fi intervenit consiliul instituției pentru a suspenda temporar piața, între orele 13,41 și 14,25. În comunicatul transmis investitorilor se arată că măsura a fost luată "în conformitate cu prevederile art. 6.1 lit.c) ale Codului Bursei de Valori București și în vederea menținerii unei piețe ordonate, transparente și echitabile", motivul fiind acela că "cele mai multe dintre acțiunile admise la tranzacționare pe piața reglementată organizată și administrată de către BVB erau cotate la acel moment pentru valori situate cu mai mult de 12% sub prețurile de referință stabilite în ședința de tranzacționare anterioară".
Pauza nu a reușit să tempereze căderea, astfel că ziua s-a încheiat cu un declin de 8,37 - 13,24% al principalilor indici. Cele mai mari variații negative le-au înregistrat acțiunile Antibiotice
(-15%), Biofarm (-15%), Rompetrol Rafinare (-15%), Ves (-14,99%) și Erste Group Bank (-14,90%). SIF-urile au suferit și ele căderi spectaculoase: Oltenia (-13,22%), Mol-dova (-11,80%), Muntenia (-10,48%), Transilvania (-14,86%), Banat Crișana (-14,18%).
Unii așa ziși analiști și comentatori care bântuie pe micile ecrane s-au grăbit să pună "masacrul" din ringul Bursei de Valori București pe seama deciziei președintelui României, Traian Băsescu, de a promulga legea de majorare a salariilor profesorilor. Vezi Doamne, lefurile lor… uriașe i-au deprimat într-atât pe jucătorii de la bursă, încât aceștia și-au pierdut busola și își vând acțiunile în pierdere.
Dacă ne-am lua după mintea acestor cabotini și le-am accepta explicația, ar însemna că salariile dascălilor români sunt cauza prăbușirii piețelor de capital din întregul Univers.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.3636 secunde