Cardul pune capăt fraudei cu cupoane de călătorie, dar și plimbărilor pensionarilor

441
Cardul pune capăt fraudei cu cupoane de călătorie, dar și plimbărilor pensionarilor - 90e2c1c588ec83057eca3785efa7d06c.jpg

Articole de la același autor

Cupoanele de călătorie acordate gratuit pensionarilor, veteranilor de război și văduvelor de război reprezintă un instrument de fraudare a bugetului statului. Autoritățile au constatat că, de multe ori, cupoanele circulă fără titularii lor
pe mijloacele auto și că anumite companii decontează călătorii fictive.

Vina aparține, în primul rând, celor care primesc acest sprijin social. Mulți dintre ei nu au nevoie de așa ceva. Nu au unde să se ducă, nu vor sau nu pot. Iar pentru a profita cât de cât de cupon, îl preschimbă în bani, la un preț inferior celui real.
Autoritățile n-au avut curaj să desființeze acest drept. Din cauza celor incorecți, nu trebuie să piardă cei ce au cu adevărat nevoie de transport. Așa că au căutat o soluție, care să înlăture posibilitatea fraudei și să permită controlul.
În locul cupoanelor, va fi introdus un sistem tehnic, bazat pe carduri și cititoare de carduri montate la bordul autovehiculelor de transport călători, conectate online cu Autoritatea Rutieră Română.
Guvernul a aprobat miercuri ordonanța care introduce noul sistem de eliberare, gestionare și monitorizare a documentelor de călătorie. Conform acesteia, cardurile vor fi personalizate și eliberate gratuit. Ele vor fi emise de către Ministerul Transporturilor și distribuite apoi beneficiarilor. La urcarea în autovehiculele destinate transportului de persoane, cardurile respective vor fi înregistrate de către aparatul special montat la bordul autovehiculului.
El va fi citit online, iar informațiile vor fi stocate tot online de către Autoritatea Rutieră Română. Datele pe care le transmite tahograful montat pe fiecare mașină vor oferi posibilitatea de a verifica și dacă cetățeanul respectiv efectuează într-adevăr călătoria și dacă vehiculul a ieșit din garaj.
Transportatorii își vor face socoteala dacă merită să lucreze cu carduri. Ei vor trebui să se doteze cu tahometre speciale și să achite abonamentul pentru transmiterea datelor online, fără să cunoască numărul clienților pe care îi vor avea din rândul pensionarilor, veteranilor de război și văduvelor de război, pentru a-și recupera investiția. Pe de altă parte, decontările cu statul se dovedesc greoaie, cu întârzieri mari.
Mulți transportatori vor prefera să nu intre în afacerea cu cardurile, fapt ce va conduce la restrângerea posibilităților de deplasare ale celor interesați. Cardul va omorî frauda, dar îi va afecta și pe beneficiari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5042 secunde