Cât de jos va cădea leul sub presiunea crizei din Grecia

166
Cât de jos va cădea leul sub presiunea crizei din Grecia - euroleu-1435603429.jpg
Cursul euro-leu ar putea să ajungă ușor până la 4,52 lei/euro în această săptămână, înaintea unei decizii la referendumul din Grecia, și ar putea chiar să ajungă la pragul de 4,6 lei în condițiile în care Grecia va intra nu doar în incapacitate de plată, ci se va îndepărta de Europa.


Grexitul ar putea duce euro către bariera de 4,6 lei, sunt de părere o parte dintre analiștii financiari, însă pe termen scurt și mediu presiunea pe leu ar putea să poziționeze moneda euro cel mai probabil la cotația de 4,52 lei.


"În momentul de față, cursul este bine poziționat la 4,5 lei/euro și reflectă corect riscurile din regiune. Pentru perioada următoare, euro ar putea să urce către 4,52 lei, însă în cazul unui default al Greciei, sau dacă vorbim de pregătirea pentru separarea de zona euro, pragul de 4,60 lei/euro ar fi pasul următor. Scenariul cel mai probabil, în pro-porție de 60-70% este ca Grecia să se despartă de Europa, însă există și posibilitatea ajungerii la un acord, caz în care cursul s-ar întoarce spre 4,45 lei", a declarat, pentru Reali-tatea TV, Claudiu Cazacu, analist piața valutară.


Potrivit acestuia, situația din Grecia pune presiune pe monedele din regiune, care se depreciază în raport cu euro, chiar dacă moneda europeană pierde teren în raport cu dolarul american.


Și analiștii ING vorbesc într-un raport publicat luni despre "presiuni puternice de depreciere pe leu", care să ducă moneda națională spre cursul de 4,52 euro/lei în această săptămână.


"Leul ar trebui să se tranzacționeze în această săptămână sub presiuni puternice de depreciere și să meargă spre limita superioară a intervalului de stabilitate al BNR de 4,38-4,52/euro. Perechea euro/leu a sărit deja cu aproape 3 bani la deschiderea de astăzi și a atins 4,4950 în primele tranzacții după ce guvernul elen a respins propunerile credi-torilor, a declanșat un referendum pe tema reformelor și a impus restricții de capital la băncile grecești", scriu economiștii ING într-un raport de ieri dimineață, destinat investitorilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3387 secunde