Cât mai durează criza ouălor în Constanța

2315
2
Cât mai durează criza ouălor în Constanța - oualatime-1330259440.jpg

Articole de la același autor

Ouăle, considerate de mulți, alături de cartofi, mâncarea săracului, au ajuns la niște prețuri mai mult decât piperate. În magazinele constănțene și în piețe, cele mai ieftine costă 75 - 80 de bani, însă în supermarketuri, acolo unde nu sunt la promoții, prețul urcă și la un leu/ou, în funcție și de dimensiuni, lăsând la o parte ouăle ecologice.

Ar trebui să se simtă însă norocoși con-stănțenii care găsesc ouă fie și la prețurile acestea. Multe magazine mari din Constanța au rafturile goale de săptămâni bune.

Chiar dacă vremea a fost până nu de mult un factor destul de important, care a dus la imposibilitatea aprovizionării, totuși principala problemă pare să fie legislația comunitară în domeniul protecției găinilor ouătoare. Sistemul de cuști neîmbunătățite nu mai poate fi utilizat, așadar producătorii de peste hotare (dar și cei din țară) au fost nevoiți să facă investiții serioase, investiții din cauza cărora producțiile au scăzut dramatic pe moment.

Situația revine la normal luna viitoare

De exemplu, producția zilnică de la Avicola Lumina, care a fost nevoită să facă o investiție de trei milioane de euro, era anul trecut, în jur de 250.000 de ouă pe zi. Acum a scăzut însă la aproximativ 100.000 de ouă pe zi. Așadar, doar dintr-un singur foc putem vorbi de "dispariția" de pe piață, într-o singură zi, a 150.000 de ouă.

Ouăle de consum de la Avicola Lumina sunt vândute sub brandul Agricola în toată țara, în marile lanțuri comerciale, dar și în magazinele proprii din Constanța. În acest caz abia în martie producția va ajunge undeva la 200.000 de ouă pe zi.

Faptul că în magazine au ajuns în ultima perioadă mult mai puține ouă și destul de scumpe nu este neapărat o situație cauzată de condițiile meteo, a precizat și directorul general al Avicola Lumina, Vasile Bunduc, ci mai mult de faptul că în Europa a crescut foarte mult prețul. De exemplu, în Polonia acestea se vând cu 14 eurocenți bucata. Totuși, trebuie adăugat și faptul că s-au sistat o bună parte a importurilor de ouă "ieftine" din țări ca Polonia sau Lituania. Mulți nu și-au modernizat fermele, așadar au primit interdicție pentru oul "stresat". Acum s-a văzut cel mai bine cât de dependenți suntem de importuri, mai ales în această perioadă în care de regulă producția națională este mai slabă. De ce suntem însă nevoiți să importăm? "Am vândut ouăle sub prețul de producție doi ani. Pe mulți i-a dus la faliment și au ieșit de pe piață", a explicat Vasile Bunduc.

Penuria de ouă și prețurile destul de piperate vor mai dura cel puțin câteva luni, chiar dacă, teoretic, județul Constanța nu ar trebui să-și facă astfel de probleme. Dacă Avicola Lumina va ajunge la o producție dublă în luna martie, Avicola Năvodari, care se putea lăuda cu o producție de 16.000 - 20.000 de ouă pe zi, așa după cum a precizat directorul Maria Matei, și care ajungeau toate pe rafturile din Constanța, va furniza ouă "nestresate" abia în două - trei luni. 

Comentează știrea

gelu
27 februarie 2012
zapada mijloc de inavutire,au explodat preturile

Mai dureaza pina isi recupereaza machidonii pierderile cu inghetul.

cocos
27 februarie 2012
oua

nu din cauza inghetului sau a zapezilor nu se gasesc oua. ci din cauza normelor europene intrate in vigoare de 1 ianuarie. vor trece luni intregi pana avicolele din constanta isi vor putea relua productia. iar atunci vor practica preturi mari deoarece au de amortizat investitii. un cerc vicios

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3967 secunde