Ce ar face românii ca să scape de datorii

232
Ce ar face românii ca să scape de datorii - raja13436866451347910404-1352891863.jpg

Conform unui sondaj online comandat de KRUK International, unul din cinci români ar renunța la cheltuielile cu țigările, băutura sau dulciurile pentru a-și plăti datoriile, în timp ce doar unul din zece și-ar "sacrifica" mașina. Sondajul mai arată că, pentru a-și acoperi datoriile, cele mai multe persoane din eșantion (33,5%) au declarat că ar fi dispuse să renunțe mai degrabă la cheltuielile dedicate plăcerilor personale. În top se află și diverse cheltuieli precum cadouri, vacanțe, excursii de weekend, 27% dintre cei chestionați susținând că le-ar tăia de pe listă.


"Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cei mai mulți dintre români, peste 42%, cred că soluția cea mai bună este o planificare mai atentă a cheltuielilor, în timp ce 34% consideră că rezolvarea constă în economii majore. (...) Jumătate dintre respondenții care au participat la sondaj cred că ratele către bancă ar trebui să aibă întâietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi înregistrați în baza de date a unui birou de credit. Pe lista priorităților sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casă (45%) și datoriile la utilități sau abonamentele telefonice (44%)", se arată în analiza sondajului.


Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participanții la sondaj, cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) și de cheltuielile cu facturile la utilități și telefonie (18%). Un român din trei recunoaște că bugetul personal s-a înrăutățit anul acesta, deoarece a avut mari întârzieri la plata datoriilor. Peste un sfert dintre cei chestionați își doresc ca în 2013 să-și planifice mai bine veniturile și cheltuielile, iar unul din zece vrea să scape de datorii până la sfârșitul acestui an.


Sondajul a fost efectuat în perioada 6 -1 2 noiembrie 2012, pe un număr de 5.681 de respondenți din întreaga țară, ca preambul la Ziua fără Datorii, sărbătorită pe 17 noiembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Un bucureștean, hoț la Constanța
Pagina a fost generata in 0.195 secunde