Ce are special noua bancnotă de 5 euro, din seria "Europa"

218
Ce are special noua bancnotă de 5 euro, din seria
Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dezvăluit noua bancnotă de 5 euro din seria "Europa", acest lucru reprezentând punctul culminant al deschiderii expoziției "Noua față a euro", care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt pe Main în perioada 11 ianuarie - 10 martie 2013.

Noua bancnotă de 5 euro a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Aceasta include unele elemente de siguranță noi și optimizate. Filigranul și holograma prezintă portretul Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un "număr verde-smarald" care atrage privirea își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte și al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficiențe de vedere.

Se preconizează includerea acestor elemente de siguranță în toate bancnotele noi. Elementele de siguranță sunt ușor de verificat utilizând metoda "atinge, privește, înclină".

Noua serie prezintă în continuare concepția grafică bazată pe tema "epoci și stiluri" a primei serii și aceleași culori dominante. Bancnota de 5 euro va fi prima bancnotă emisă, începând cu data de 2 mai 2013. Celelalte cupiuri, respectiv 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro și 500 euro, vor fi introduse pe parcursul anilor următori, în ordine crescătoare.

Inițial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat și, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte mijloace legale de plată la o dată care va fi anunțată cu mult timp în avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie își vor păstra valoarea pe termen nelimitat și vor putea fi preschimbate oricând la băncile centrale naționale din zona euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Euro s-a oprit din cădere
Joi, 10 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Un euro și mai slab!
Miercuri, 09 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Cel mai mic curs leu-euro din 8 mai 2012
Marţi, 08 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Euro intră la apă
Vineri, 04 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Leul cedează în fața euro
Joi, 27 Decembrie 2012
Stire din Economie : Leul pierde în fața euro
Joi, 20 Decembrie 2012
Stire din Economie : Euro rămâne pe loc
Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Economie : Euro s-a întărit
Pagina a fost generata in 0.3134 secunde