Ce noi culturi încep să prindă rădăcini prin pământurile Constanței

759
Ce noi culturi încep să prindă rădăcini prin pământurile Constanței - catina2-1362667961.jpg

Articole de la același autor

Agricultorii constănțeni încep să-și dea seama că pe lângă "clasicele" culturi de porumb, grâu, orz sau rapiță mai există și alte plante care le pot aduce profituri serioase și ceva mai puține bătăi de cap. Vă vine să credeți sau nu, deja câțiva constănțeni încep să mizeze pe… cătină. Costurile de înființare a unui hectar sunt, ce-i drept, destul de mari, aproximativ trei mii de euro, dar este o investiție de pe urma căreia câștigi peste 20 de ani, după cum spun specialiștii. Ca și producție se poate ajunge și la 20 de tone la hectar, iar prețul de vânzare este, în medie, de 1,8 euro/kilogram. Partea bună este că această cultură e rezistentă la capriciile vremii. Totuși, este nevoie ca plantele să fie irigate, însă chiar și așa profitul este unul consistent.


"Mai nou acum sunt foarte mulți care vor să facă cultură de cătină. Avem agricultori ecologici care au fost și la Târgul Biofach din Nürnberg. Sunt, de exemplu la Grădina, vreo 20 de hectare. Au venit și s-au înscris la Direcția Agricolă în Fișa Ecologică, și mai avem o persoană la Nicolae Bălcescu. Tot așa, și-a luat vreo 20 - 30 de hectare și cultivă cătină. O chestie foarte bună. Este foarte căutată cătina și e un produs care este bun pentru foarte multe boli", a explicat directorul Direcției Agricole Constanța, Boris Parpală.

Chiar dacă și la Constanța avem cătină, totuși cei care vor să facă o afacere importantă și profitabilă din asta au ales soiuri mult mai bune. "Cătina aceasta se plantează în țară, pe la munte. Ei au adus de acolo un soi mai bun, că de avut avem și noi aici, dar un soi foarte bun este pe la Arad, Timișoara, prin zona aceea, și au adus de acolo", a mai spus directorul Direcției Agricole Constanța. Potrivit acestuia, pe lângă cătină, mazărea și rapița sunt alte culturi care într-adevăr sunt be-nefice și aduc un profit foarte bun.

Nici muștarul nu-i de ocolit

Foarte mulți agricultori au renunțat la culturile de rapiță din toamnă, din cauza lipsei umidității din sol. Sute de hectare au fost întoarse, așadar agricultorii constănțeni au trebuit să găsească variante. Gheorghe Lămureanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța, ne-a spus cu ce a înlocuit rapița: s-au semănat suprafețe impresionante cu orzoaică de primăvară, muștar de sămânță, mazăre și urmează coriandru și floarea soarelui, orzoaica de sămânță: "Este o alternativă la porumb, care este o plantă care cât de cât iubește apa. Coriandru și muștarul sunt plante foarte rezistente la secetă. Totuși, profitul, față de porumb, este mult diminuat. Porumbul poate să dea un profit dublu, dacă ai condiții să-i asiguri apa necesară. Cultura de mazăre este căutată, adică culturile proteice, floarea soarelui. Anul trecut, de la 1 iulie până la 1 noiembrie n-am avut parte de nicio ploaie, și atunci cum poți să pui o cultură de porumb care necesită în condiții normale cel puțin o irigare, d-apoi în condițiile de secetă ale anului trecut?".

Totuși, porumbul reprezintă, în condiții cu precipitații normale, mult mai avantajos și decât grâul. "Porumbul este una dintre cele mai rentabile culturi, după soia, probabil. Zece tone de porumb boabe dacă faci, ai profitul dublu față de grâu", spune Gheorghe Lămureanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.352 secunde