Ce spune BNR despre soliditatea sistemului financiar românesc

219

Articole de la același autor

Banca Națională a României a lansat ediția a șaptea a Raportului asupra stabilității financiare. Documentul evaluează soliditatea sistemului financiar românesc pe parcursul anului 2011 și în prima parte a anului 2012, analizează interacțiunea sistemului cu economia reală și cu mediul extern.


Raportul evidențiază că stabilitatea financiară din România s-a men-ținut robustă, în pofida unui mediu dificil. Sectorul bancar a funcționat în parametri corespunzători, pe fondul unei dinamici economice încă modeste (ceea ce a influențat și creșterea în continuare a creditelor neperformante) și în ciuda unui mediu extern neprielnic și volatil, caracterizat de preocupările persistente ale piețelor privind evoluția crizei datoriilor suverane în zona euro și impactul acesteia asupra sistemelor bancare din unele țări ale zonei. Potrivit BNR, riscurile bancare au fost gestionate corespunzător prin comportamentul manifestat de acționari și manageri, în contextul dialogului, al monitorizării permanente și al cerințelor formulate de către autori-tatea de reglementare și supraveghere micro și macroprudențială. De asemenea, spun reprezentanții BNR, nivelurile de solvabilitate, provizioane și lichiditate s-au menținut în limite adecvate, iar finanțarea sectorului real nu a fost afectată semnificativ în perioada de referință de continuarea procesului de dezintermediere financiară, care, până în prezent, a fost moderată și a evoluat ordonat.

Raportul mai subliniază că sistemele de plăți și cele de decontare au funcționat în condiții de eficiență și siguranță, Banca Națională a României monitorizând conformarea acestora cu standardele internaționale relevante.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3413 secunde