Centrala nucleară de la Cernavodă a trecut cu brio toate testele de stres

392
Centrala nucleară de la Cernavodă a trecut cu brio toate testele de stres - reactorcernavoda03293500-1327496315.jpg
Centrala Nuclearelectrică (CNE) Cernavodă este printre cele mai sigure din lume, în exploatare, iar riscul producerii unui accident nuclear similar celui de la Fukushima (Japonia) este inexistent, potrivit rezultatelor testelor de stres, transmise organismelor europene.

Directorul CNE Cernavodă, Ionel Bucur, a declarat pentru AGERPRES că nu există motive de îngrijorare în privința siguranței în exploatare a celor două unități ale centralei nuclearoelectrice, în cazul producerii unor dezastre naturale extrem de severe.

'În baza testelor de securitate nucleară (Stress Test) solicitate de Organizația ENSREG (European Nuclear Safety Regulatory Group), în urma evenimentelor de la Fukushima, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis la sfârșitul lunii octombrie 2011, organismelor europene, rezultatele 'Raportului de reevaluare a marginilor de securitate nucleară la CNE Cernavodă', ce relevă faptul că la Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar celui din Japonia. În cele peste 400 de pagini, documentul detaliază răspunsul sistemelor centralei și al organizației în cazul apariției situațiilor extreme și indică faptul că ambele unități ale CNE Cernavodă, îndeplinesc cerințele stipulate în proiectul inițial și, mai mult, dețin o margine de securitate suficient de mare în cazul unor cutremure puternice, inundații, pierderii totale a alimentării cu energie electrică și pierderii totale a ultimei surse de răcire sau combinații ale acestora. Totodată, prin trecerea în revista a tuturor scenariilor au fost confirmate sau identificate, și sunt în curs de implementare, îmbunătățiri care pot să crească și mai mult limita de securitate. În primul rând a fost trasă concluzia că la CNE Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar cu cel de la Fukushima, deoarece facilitățile suplimentare prevăzute de tehnologia CANDU 6 aduc un plus de robustețe', a declarat Bucur.

În plus, potrivit raportului, s-a ajuns la concluzia că sistemele și componentele ce au rol esențial pentru securitatea centralei își îndeplinesc funcțiile chiar și în cazul unui cutremur căruia i se asociază un PGA de 0,4g (Vârf de Accelerație la Nivelul Solului), adică cu peste 35% față de PGA asociat unui cutremur cu probabilitate de apariție odată la 10.000 de ani. Mai mult, o inundație de orice tip nu poate afecta centrala și siguranța acesteia și toate analizele demonstrează că facilitățile existente asigură o margine de securitate mai mult decât suficientă în cazul celor mai defavorabile scenarii.

Calculele probabilistice arată că posibilitatea apariției unui astfel de eveniment, la reactoarele CNE Cernavodă, este de peste trei ori mai mică decât valoarea cerută în ghidurile AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).

Directorul CNE Cernavodă a mai declarat că în luna martie, anul acesta, este așteptată la Cernavodă, o comisie a Uniunii Europene care va verifica la fața locului datele cuprinse în raportul elaborat de CNCAN.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Ianuarie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.2474 secunde