Centura de siguranță a României costă 20 de miliarde de euro

363
Guvernul a adoptat conținutul scrisorii de intenție ce va fi înaintată Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, în vederea realizării acordului pentru un împrumut de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Prin acest credit – a precizat premierul Emil Boc – se urmărește: limitarea efectelor negative ale crizei economice în România, păstrarea locurilor de muncă, ajutarea populației să-și poată plăti creditele la bănci, prin menținerea unui curs rațional și echilibrat euro-leu, relansarea creditului și implicit susținerea activității economice, continuarea programului de investiții în infrastructură, menținerea capacității statului de a putea plăti salariile și pensiile.
Potrivit acordului, salariile demnitarilor nu vor fi majorate, dar pensia socială minimă va fi acordată de la 1 aprilie. TVA și cota unică de impozitare a veniturilor și profitului rămân nemodificate.
Obligațiile pe care și le asumă guvernul în cadrul acordului sunt: adoptarea legilor salarizării unice din sistemul bugetar, responsabilității fiscale și reformării sistemului de pensii.
Din cei 20 de miliarde de euro, 12,95 miliarde vin de la Fondul Monetar Internațional și vor merge direct la Banca Națională pentru consolidarea rezervelor valutare și stabilizarea cursului euro-leu. BNR își va permite să reducă rezervele minime obligatorii, fapt ce va spori lichiditatea pe piața bancară, pentru susținerea creditării.
Cele 5 miliarde de euro de la UE vor merge la Trezoreria Statului pentru a acoperi deficitul bugetar și a fi folosiți în investiții.
De la Banca Mondială va veni un miliard de euro, iar de la BERD-BEI, tot un miliard de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6418 secunde