Pentru anul agricol 2011

Cererile de ajutor de stat pentru motorină mai pot fi depuse până la 31 decembrie 2010

363
Cererile de ajutor de stat pentru motorină mai pot fi depuse până la 31 decembrie 2010 - 1a7496c6a838908d32adaf23c7fde469.jpg
Producătorii pot solicita ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2011, până la data de 31 decembrie 2010.

Cererile se depun la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ele trebuie să cuprindă o estimare a cantității de motorină pe care beneficiarii o vor utiliza în anul 2011 la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare și pentru care solicită trimestrial ajutorul de stat.
Potrivit Ministerului Agriculturii, până în prezent, la nivel național, au fost depuse doar 200 de cereri de acord prealabil pentru finanțarea prin rambursare.
Cu siguranță că informațiile nu sunt aduse la zi, din moment ce, până la această dată, APIA Constanța a primit 250 de cereri, pentru 2011.
După obținerea acordului prealabil, emis de către APIA, beneficiarii trebuie să depună la centrele județene APIA o cerere trimestrială pentru ajutorul de stat constând în rambursarea diferenței de acciză.
Aceasta se depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea și este însoțită de o situație centralizatoare privind cantitățile de motorină achiziționate în trimestrul respectiv, precum și de documentele prevăzute de Ordinul 126/2010 cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabilește o acciză redusă de 21 euro/1.000 litri. Diferența dintre acciza standard și cea redusă se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
Categoriile de beneficiari ai ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură sunt:
l producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale constituite potrivit O.U.G. nr. 44/2008 și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;
l organizațiile de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare - dezvoltare din domeniul agricol;
l întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activitatea în domeniul producției primare agricole;
l organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare și Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare.
În trimestrul II 2010, APIA Constanța a plătit ajutoare de stat pentru motorină în valoare de 3.619.081,09 lei, pentru 468 de beneficiari. Iar pentru trimestrul III 2010, urmează să plătească 9.465.000,23 lei unui număr de 717 beneficiari, a declarat consilierul Mioara Chirițescu.
Până la 31 decembrie 2010 sunt așteptați să depună cererile de acord prealabil alți 550 de potențiali beneficiari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7565 secunde