Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024 față de 2023. Guvernul sparge pușculița în an electoral

414
Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024 față de 2023. Guvernul sparge pușculița în an electoral - marcelbolos-1701961538.jpg

Articole de la același autor

Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024 față de 2023: Guvernul sparge pușculița în anul electoral, dar promite un scenariu optimist de colectare. Estimarea privind cheltuielile aparține ministrului Finanțelor.


În cel mai optimist scenariu, veniturile cresc cu 47 de miliarde de lei față de anul acesta. Economiștii sunt sceptici că România se va încadra în ținta de deficit de 3%, scrie Europa Liberă.


Cheltuielile statului de anul viitor nu vor scădea, nici măcar nu vor rămâne la același nivel cu cele de anul acesta, a anunțat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, într-o ședință cu parlamentarii liberali. Potrivit sursei citate, care a obținut informații de la lideri ai Partidului Național Liberal (PNL) legate de ce le-a dezvăluit în ședința de partid, reprezentantul Guvernului.
Este vorba despre informații legate de principalele modificări atât din perspectiva cheltuielilor, cât și a colectării.


Unul dintre instrumentele pe care se bazează ministrul Finanțelor este Legea 296 care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Impozitarea microîntreprinderilor ar fi una dintre speranțele Guvernului, impozitul pe cifra de afaceri și modificările legate de cota de impozitare de 3% pentru cei care depășesc plafonul de 65.000 de euro sau 300.000 de lei.
La acestea se adaugă eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură, construcții și domeniul IT.


De asemenea, actualizarea valorii accizelor și TVA-ul de 19% pentru produsele agro-alimentare care conțin mai mult de 10 mg de zahăr pe suta de grame de produs.
Surplusul la buget adus de aceste modificări fiscale ar trebui să fie de 16 miliarde de lei, a anunțat Boloș, citat de publicație.


O altă sursă ar fi Ordonanța 90, supranumită Ordonanța Austerității, care limitează cheltuielile de funcționare ale statului.


Ministrul a spus că, dacă în anii anteriori ele creșteau în perioada noiembrie și decembrie cu peste 3-4 miliarde lei lunar, în octombrie impactul suplimentar pe cheltuieli ar fi fost de doar 1,2 miliarde.


Per total, ministrul a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de 47 de miliarde de lei (9,1% din PIB), influențată de noua lege plus creșterea PIB-ului nominal.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6367 secunde