Schimbare spectaculoasă de lider

China trece înaintea Coreei de Sud, în construcțiile navale

489
În 2007, China a depășit Coreea de Sud în privința comenzilor de construcții noi, susține "Clarkson Plc" Londra, cel mai mare broker din shipping. Șantierele navale chineze au încheiat contracte pentru construcția unor nave cu capacitatea totală de 103,6 milioane tdw, în vreme ce portofoliul de comenzi al Coreei de Sud a fost de 94,8 milioane tdw.
Mult mai spectaculos decât numărul contractelor este faptul că prețurile obținute de China se situează la nivelul istoric cel mai înalt, fiind de trei ori mai mari decât cele din contractelor aflate în de-rulare. Câștigurile industriei navale chineze au explodat ca urmare a creșterii cererii de nave pentru transportul cantităților mari de materiale de construcție importate de China și al exporturilor masive de bunuri de consum.
China a rămas în urma Coreei de Sud de Sud în privința contractelor exprimate în tone brute compensate. După cum se știe, tonajul deadweight măsoară capacitatea de transport a navei, în vreme ce tonajul brut reflectă costurile de construcție și prețul de livrare. Tonajul compensat este o măsură dependentă de dimensiunea navei, de timpul necesar pentru construcție și de materialele utilizate la fabricare.
China a contractat anul trecut 29,2 milioane brute compensate, iar Coreea de Sud, 32 milioane. Noile comenzi împreună cu cele în derulare au dus la triplarea lucrărilor de construcții noi angajate de China, care au ajuns la 51 milioane brute compensate, în vreme ce în Coreea de Sud s-au dublat, urcând la 64,5 milioane.
Primii trei constructori de nave ai lumii sunt, în ordine, "Hyundai Heavy Industries" (HHI), "Samsung Heavy Industries" (SHI)și "Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co" (DSME), compania mamă a lui "Daewoo Mangalia". Fiecare dintre cei trei giganți sud-coreeni a raportat atingerea cotei de comenzi de 20 miliarde de dolari, pentru acest an. "Hyundai" deține contracte de 24,6 miliarde dolari. "Daewoo" are un portofoliu de comezi de peste 22 miliarde de dolari, pentru construcția a 136 nave. Producția contractată de "Samsung" se ridică la 21,2 miliarde de dolari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4153 secunde