Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 38%, deși livrările de carburanți au crescut

295
Compania Rompetrol Rafinare a dat publicității rezultatele financiare obținute în primele 9 luni ale anului 2009. Situațiile financiare consolidate includ, pe lângă rezultatele Rompetrol Rafinare, și pe cele ale subsidiarelor (Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics și Rompetrol Gas).
Cifra de afaceri brută a fost de 2,331 miliarde de dolari, cu 38% mai mică decât cea realizată în aceeași perioadă a anului 2008. Pierderea netă a fost de 108,15 milioane de dolari, în scădere față de cea a anului precedent, de 119 milioane de dolari.
Trebuie menționat că vânzările cantitative de carburanți au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, valoarea cifrei de afaceri reducându-se exclusiv ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere.
Rezultatele financiare au fost puternic influențate atât de criza financiară globală, de evoluțiile internaționale ale cotațiilor țițeiului și ale carburanților, cât și de o serie de factori macroeconomici interni, precum deprecierea monedei naționale, susține compania.
Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută a fost de 1,98 mili-arde de dolari, în scădere cu 42%. Pierderea s-a situat la 91,68 milioa-ne de dolari (față de 66,95 milioane de dolari în anul precedent).
În primele 9 luni ale anului, au fost procesate 3,199 milioane tone de materii prime (cu 3% mai puțin). În schimb s-au produs 1,053 milioane tone de benzină (în creștere cu 2%) și 1,304 milioane tone de combustibil diesel & jet (în creștere cu 5%). Au fost livrate 1,085 milioane tone de carburanți la intern (cu 1% mai mult) și 1,116 milioane tone de carburanți la export (în creștere cu 7%).
În perioada raportată, gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 84,2%, iar investițiile s-au ridicat la aproximativ 56 milioane de dolari.
Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare îi interesează în mod direct pe constănțeni. După cum se știe, această companie este cel mai mare contribuabil al județului, ocupând primul loc în top. Reducerea cantităților de materii prime procesate și a veniturilor companiei înseamnă taxe și impozite mai puține la bugetul local.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9897 secunde