Cine sunt datornicii vânduți ai Constanței

1701
Cine sunt datornicii vânduți ai Constanței - moneythoughtshelp-1318256508.jpg

Numărul românilor care nu mai reușesc să-și plătească ratele a crescut extrem de mult în ultimul an. Băncile se spală însă, de regulă, repede pe mâini și preferă să vândă dosarele (și vorbim de regulă de "pachete" de ordinul miilor) companiilor colectoare de creanțe, care au învățat cum să intre pe sub pielea debitorului. Oferă un gram de flexibilitate (atribut pe care băncile îl cunosc prea puțin), iar cu puțină înțelegere, un morman de scrisori și zeci de telefoane reușesc, în proporție de peste 90%, să scoată banii de la cei înglodați în datorii fără a mai ajunge în instanță. Perioada de rambursare crește, așadar vorbim de rate mai mici, accesibile și chiar de o posibilă micșorare a sumei finale rambursate, așa după cum a precizat directorul general al unei subsidiare a liderului pieței de management al creanțelor comerciale din Polonia, Isabela Iacob (care administrează, în România, aproape 500.000 de creanțe, de la bănci, companii de leasing, operatori de telefonie sau diverse alte servicii).

Locul doi la capitolul cea mai mare creanță
Cea mai mare valoare a unei datorii transferate în portofoliul companiei amintite mai sus, în perioada iulie 2010 - iunie 2011, pentru regiunea Dobrogea, a fost de 275.437 lei (echivalentul a aproximativ 64.000 euro). Dobrogea se află, astfel, pe locul doi într-un top realizat pe regiuni, în funcție de cea mai mare creanță a unei persoane fizice, după Oltenia, zonă în care cea mai mare datorie între iulie 2010 - iunie 2011 a fost de 394.836 lei. "Cu un număr total de aranjamente de plată semnate în perioada analizată de 1.269, populația din zonă manifestă un comportament pozitiv de achitare a datoriilor acumulate. De cealaltă parte, persoanele cu datorii care nu au semnat încă un aranjament de plată motivează prin pierderea locului de muncă, diminuarea salariului sau apariția unor evenimente neplăcute care au generat cheltuieli neprevăzute. Rolul consultanților este de a înțelege fiecare situație în parte și de a găsi împreună cu debitorul o soluție convenabilă, adaptată posibilităților lui financiare", a declarat Isabela Iacob.

Datorii transferate de 134 milioane lei
Potrivit analizei efectuate la nivelul portofoliul acestei companii, valoarea datoriilor transferate în perioada iulie 2010 - iunie 2011 pentru regiunea Dobrogea a fost de 134 milioane lei (după Muntenia, Transilvania, Moldova, București, Oltenia și Crișana), numărul total de cazuri ajungând la 26.220 (peste Maramureș, Oltenia, Bucovina și Crișana).
Dobrogenii care au semnat un angajament de plată în perioada iulie 2010 - iunie 2011, în jur de 1.300 de persoane, au ajuns să achite o rată medie de 327 lei.
Iată și care este portretul robot al debitorului: în majoritatea cazurilor, bărbați, cu o vârsta medie, în Dobrogea, de 40 de ani, mulți dintre ei fiind în zodiile Gemeni, Săgetător și Rac, care au contractat în perioada de stabilitate a situației financiare credite negarantate.
"Priorități în bugetul unei familii reprezintă achitarea facturilor la utilități, plata medicamentelor, cheltuielile pentru creșterea copiilor (îmbrăcăminte, alimente, rechizite), hrana zilnică și țigările (dacă sunt fumători). Plata datoriilor către bănci ocupă un loc primordial în lista de priorități, urmată de cheltuielile pentru combustibil, în cazul posesorilor de autoturisme", a explicat sociologul Mircea Kivu, acestea fiind, de fapt, rezultatele unei cercetări referitoare la atitudinea și comportamentul debitorului român.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 11 Octombrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR: 3,1853 lei/dolar
Marţi, 11 Octombrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR: 4,3312 lei/euro
Marţi, 11 Octombrie 2011
Stire din Economie : Echipajul unui remorcher a fost jefuit
Pagina a fost generata in 1.3936 secunde