Clădirile din UE vor avea evaluări de mediu

103
Clădirile din UE vor avea evaluări de mediu - cladireuer-1404400513.jpg

Articole de la același autor

Aproape jumătate din consumul final de energie al UE și din materialele extrase, precum și o treime din consumul de apă din UE sunt legate de construcția și ocuparea clădirilor. Sectorul construcțiilor din Europa generează aproape 10% din PIB și oferă 20 de milioane de locuri de muncă. 


Pe de altă parte, clădirile durabile, prietenoase față de mediu, sunt mai ieftine în ceea ce privește funcționarea și întreținerea și au efecte pozitive asupra sănătății și a calități vieții celor care le ocupă.


Deseori, construirea, utilizarea și demolarea clădirilor au un impact substanțial asupra mediului nostru înconjurător. Cu toate că, în ultimii ani, în UE s-au înregistrat progrese remarcabile în domeniul eficienței energetice, sunt disponibile foarte puține informații despre performanța generală de mediu a clădirilor. Cercetările au demonstrat că 79% din gospodăriile din Europa ar dori să poată include aspectele de mediu printre considerentele de care țin seama atunci când închiriază sau cumpără o proprietate. Cu toate acestea, acest lucru a fost posibil în cazul a mai puțin de 1% din clădirile din Europa.


Comisia Europeană a adoptat noi propuneri care vizează reducerea impactului asupra mediului al clădirilor noi și renovate, prin creșterea eficienței resurselor și îmbunătățirea informațiilor disponibile referitoare la performanța de mediu a clădirilor. 


Prin aceste propuneri, arhitecții, fabricanții de produse pentru construcții, societățile de construcții și toți cei care doresc să închirieze sau să cumpere o clădire vor avea acces la informații mai detaliate cu privire la aspectele de mediu și de sănătate implicate. Efectele diferitelor opțiuni asupra mediului în fazele de proiectare, construcție, utilizare și demolare ar putea fi comparate mai ușor, fapt care, la rândul său, ar stimula construirea unor clădiri sustenabile în UE. 


Pornind de la această premisă, Comisia va elabora, împreună cu părțile interesate și cu autoritățile naționale, un cadru cu un număr limitat de indicatori de evaluare a performanței de mediu a clădirilor. Obiectivul este furnizarea unui instrument care să poată fi utilizat pretutindeni în Europa, atât de actorii privați, cât și de autoritățile publice. Concluziile care s-au desprins din consultarea publică de anul trecut au fost că un astfel de cadru ar reprezenta un pas important spre creșterea ofertei și a cererii de clădiri mai ecologice.


Vor fi luate, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a performanței de mediu a clădirilor. Noile propuneri vor facilita reciclarea deșeurilor din construcții și demolări, precum și reutilizarea acestora pentru construirea de clădiri noi sau renovarea celor existente. Aceasta înseamnă că în depozitele de deșeuri vor ajunge cantități mai mici de deșeuri și că vor fi necesare mai puține materiale noi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 03 Iulie 2014
Stire din Economie : PIB a crescut cu 3,9%
Pagina a fost generata in 2.2937 secunde