CN "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța, partener al Proiectului ADB - "Adriatic - Danube - Black Sea multimodal platform"

294
1
CN "Administrația Porturilor Maritime" S.A. Constanța participă în calitate de partener în cadrul proiectului ADB "Adriatic-Danube-Black Sea multimodal platform". Proiectul se derulează în perioada aprilie 2012-septembrie 2014. La acest proiect participă 13 țări dintre care 8 țări membre UE - Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia și Slovenia, și 5 țări din afara spațiului Uniunii Europene - Albania, Croația, Muntenegru, Serbia și Ucraina, lider de proiect fiind Autoritatea Regională Friuli-Venezia-Giulia din Italia.
Proiectul ADB Multiplatform (Adriatic - Danube - Black Sea Multimodal Platform) face parte din Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei (SEE), încadrându-se în cel de-al treilea apel pentru dezvoltarea unor proiecte strategice, tema 3.2. : Creșterea gradului de accesibilitate la rețele multimodale de transport între porturi și țări fără ieșire la mare. 
Obiectivul principal al proiectului este o mai bună integrare a regiunii de Sud-Est a Europei pe piața Uniunii Europene, prin creșterea gradului de eficiență, atractivitate și competitivitate a sistemului de transport din această regiune, în concordanta cu standardele UE, iar rezultatul final previzionat este stabilirea unei rețele integrate în regiunea adriatică-dunareană care va fi folosită ca instrument pentru promovarea lanțurilor valorice sectoriale în cadrul unui sistem regional de producție. 
Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporție de 85%, bugetul de stat 13% și resurse proprii 2%. Bugetul total este de 5.646.970 Euro, din care 3.540.845 Euro reprezintă fonduri FEDR. Proiectul este împărțit în șapte pachete de lucru, două generale și cinci tehnice, fiecare dintre acestea implicând activități distincte și studii în cadrul domeniilor analizate. Toate aceste studii necesită analizarea situației existente din porturile partenere la proiect și întocmirea de studii de fezabilitate în cadrul celor șapte pachete de lucru. 
Portul Constanța are un rol foarte important în cadrul proiectului, fiind principalul port la Marea Neagră din parteneriat. De asemenea, faptul că Portul Constanța este conectat la Dunăre, principala cale de navigație interioară din Sud-Estul Europei, reprezintă un aspect foarte important pentru obiectivul proiectului, declară George Gabriel Vișan, manager de proiect ADB din partea CN "APM" SA Constanța.


Comentează știrea

Anonimus
20 noiembrie 2012
Proiect ABD

Daca nu se tratează atent e posibil ca in urma acestui proiect sa se tragă concluzia ca cea mai buna cale de acces spre centrul Europei o asigura porturile italiene si slovene.Deja 5 porturi italiene si slovene au constituit o grupare care asigura operațiuni portuare similare cu noi ,având si avantajul unor cai de acces terestru (autostrăzi si c.f.)foarte bune si distanță scurte de transport(300-600km)

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2579 secunde