Comisia Europeană a anunțat că aprobă finanțarea autostrăzii Cernavodă - Constanța și a centurii Constanței

253
Comisia Europeană a anunțat că aprobă finanțarea autostrăzii Cernavodă - Constanța și a centurii Constanței - 1ce04284ef15be769958c668292573b8.jpg
Ieri, la Constanța s-a reunit comitetul de monitorizare a programului operațional sectorial din transporturi. Din partea directoratului pentru politici regionale al Comisiei Europene participă Anastassios Bougas, șeful departamentului pentru România. La conferința de presă organizată cu acest prilej, ministrul transporturilor Radu Berceanu a reluat tema "moștenirii grele" lăsate de guvernul liberal. El a decis să participe direct la operațiunea de monitorizare, pentru a urgenta accesul la finanțarea europeană.
Pe acest program, în perioada 2009 – 2013, sunt alocate 4,5 milioane de euro din fondurile structurale, la care se adaugă 1 miliard de euro din fonduri ISPA.
Timp de doi ani și 5 luni, nu s-a realizat aproape nimic. Pe acest program, s-au tras foarte puțini bani, a afirmat ministrul. Unitatea de administrare a proiectelor, din minister, și cele două unități de implementare, de la CFR și Drumuri Naționale, sunt abia acum în curs de auditare. S-au depus foarte puține proiecte, iar unele sunt inacceptabile.
Comisia Europeană a anunțat că două proiecte majore, autostrada Cernavodă - Constanța și șoseaua de centură a Constanței, vor fi primele proiecte românești aprobate, avizul urmând să fie dat în zilele următoare. Ele totalizează 600 milioane euro, din care doar 126 milioane euro de la UE. "Terenurile vor fi expropriate, constructorii există, finanțarea va fi asigurată. Sper că, în 2 ani, autostrada va fi finalizată până la Constanța" – a declarat Berceanu. El a afirmat că, până la sfârșitul anului, alte proiecte în valoare de 2,3 miliarde de euro vor fi trimise la UE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0615 secunde