Comisia Europeană vrea să spargă blocajul financiar

221
Efectuarea plăților cu întârziere nu este o invenție românească. Fenomenul este frecvent întâlnit în Uniunea Europeană. Este drept, spun oficialii comunitari, anumite îmbunătățiri au fost constatate în ultimii ani, dar plata cu întârziere în cazul tranzacțiilor comerciale între întreprinderi sau între acestea din urmă și autoritățile publice continuă să fie o realitate.
Aceste practici împiedică dezvoltarea întreprinderilor și pot provoca chiar falimentul unora dintre ele, altfel viabile, în special al IMM-urilor. Din nefericire, uneori comportamentul autorităților publice în materie de plăți lasă încă de dorit, afirmă Comisia Europeană.
Ea propune introducerea unor modificări substanțiale în Directiva privind comba-terea întârzierii efectuării plăților. Ca regulă generală, autoritățile publice trebuie să își plătească facturile în termen de 30 de zile, în caz contrar fiind obligate să achite dobânzi, o compensație pentru costurile de recuperare și o compensație forfetară de 5% din suma datorată, care se aplică din prima zi de întârziere. În anumite cazuri justificate în mod corespunzător, termenele de plată pot fi prelungite.
Libertatea contractuală va fi respectată în relațiile între întreprinderi dar, în caz de întârziere, acestea vor avea dreptul să solicite dobânzi pentru întârzieri în efectuarea plăților și o compensație pentru costurile de recuperare. Regulile referitoare la contractele extrem de inechitabile vor deveni mai stricte.
Propunerea vizează îmbunătățirea fluxurilor de numerar ale întreprinderilor euro-pene, care sunt deosebit de importante într-o perioadă de recesiune economică. De asemenea, ea are drept obiectiv buna funcționare a pieței interne, prin eliminarea obstacolelor în calea tranzacțiilor comerciale transfrontaliere datorate întârzierilor în efectuarea plăților.
Aceste obiective se vor realiza prin punerea la dispoziția creditorilor a unor instrumente care să le permită să își exercite pe deplin și în mod eficace drepturile în caz de întârzieri în efectuarea plăților, precum și impunând măsuri specifice administrațiilor publice, care să le descurajeze să recurgă la plăți întârziate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7474 secunde