Tot din cauza secetei

Conservele de fructe și legume se vor scumpi cu până la 40%

369
Soarta producătorilor de conserve de fructe și legume devine din ce în ce mai incertă. Astfel, dacă anul trecut, puținele firme care mai funcționau pe piața constănțeană își făceau griji că nu găsesc fonduri pentru a putea face investițiile necesare alinierii la standardele Uniunii Europene, acum, seceta pare să "pună capac" afacerilor.
"Ne descurcăm foarte greu în perioada asta, mai ales că este posibil să nu mai avem ce produce. În mare parte, fructele și legumele au fost distruse de secetă și este foarte greu să găsim materie primă. În ultimă instanță, probabil că vom ajunge chiar să importăm pentru a putea asigura măcar o producție minimă de conserve. Deocamdată mai avem ceva rezerve, dar, cu siguranță, va trebui să achiziționăm materie primă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Rodica Mitu, direc-torul uneia dintre cele câteva fabrici de conserve care mai există în Constanța.
Potrivit acesteia, pentru a evita pierderile, a apelat la o soluție de compromis. A renunțat de tot la a mai produce, măcar până în luna septembrie, perioadă în care se vor face o serie de investiții în liniile de producție. "Dacă ar fi să privim cu optimism lucrurile, scăderea producției în această perioadă ne-a oferit ocazia să ne punem la punct cu echipamentele de producție, astfel încât să reducem și costurile de producție.. Totuși, banii investiți acum trebuie recuperați, și dacă nu vom produce nici după această perioadă viitorul nu arată bine", a mai adăugat directorul.
Compromiterea producției de legume și fructe de pe plan național a determinat automat și scumpirea materiei prime folosite în industria conservelor. Astfel, comparativ cu anul trecut, prețurile s-au majorat, din cauza secetei, cu până la 60%.
Potrivit firmelor de pe piața constănțeană, această majorare se va resimți și în prețurile la care vor fi comercializate pe viitor conservele de fructe și legume. Primele estimări arată că, în viitorul apropiat, prețurile la conservele de fructe vor crește cu aproximativ 40%, în timp ce, la conservele de legume, majorarea va fi de circa 30%.

Soarta producătorilor de conserve de fructe și legume devine din ce în ce mai incertă. Astfel, dacă anul trecut, puținele firme care mai funcționau pe piața constănțeană își făceau griji că nu găsesc fonduri pentru a putea face investițiile necesare alinierii la standardele Uniunii Europene, acum, seceta pare să "pună capac" afacerilor.
"Ne descurcăm foarte greu în perioada asta, mai ales că este posibil să nu mai avem ce produce. În mare parte, fructele și legumele au fost distruse de secetă și este foarte greu să găsim materie primă. În ultimă instanță, probabil că vom ajunge chiar să importăm pentru a putea asigura măcar o producție minimă de conserve. Deocamdată mai avem ceva rezerve, dar, cu siguranță, va trebui să achiziționăm materie primă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Rodica Mitu, direc-torul uneia dintre cele câteva fabrici de conserve care mai există în Constanța.
Potrivit acesteia, pentru a evita pierderile, a apelat la o soluție de compromis. A renunțat de tot la a mai produce, măcar până în luna septembrie, perioadă în care se vor face o serie de investiții în liniile de producție. "Dacă ar fi să privim cu optimism lucrurile, scăderea producției în această perioadă ne-a oferit ocazia să ne punem la punct cu echipamentele de producție, astfel încât să reducem și costurile de producție.. Totuși, banii investiți acum trebuie recuperați, și dacă nu vom produce nici după această perioadă viitorul nu arată bine", a mai adăugat directorul.
Compromiterea producției de legume și fructe de pe plan național a determinat automat și scumpirea materiei prime folosite în industria conservelor. Astfel, comparativ cu anul trecut, prețurile s-au majorat, din cauza secetei, cu până la 60%.
Potrivit firmelor de pe piața constănțeană, această majorare se va resimți și în prețurile la care vor fi comercializate pe viitor conservele de fructe și legume. Primele estimări arată că, în viitorul apropiat, prețurile la conservele de fructe vor crește cu aproximativ 40%, în timp ce, la conservele de legume, majorarea va fi de circa 30%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0651 secunde