Consiliul Concurenței pune lupa pe producția și comercializarea medicamentelor fără prescripție medicală

170
1
Consiliul Concurenței pune lupa pe producția și comercializarea medicamentelor fără prescripție medicală - consiliulconcuretei309-1536046239.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a declanșat o analiză privind producția și comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală și a suplimentelor alimentare. În cadrul acestui studiu vor fi analizate condițiile structurale ale piețelor, relațiile contractuale existente între diferiți actori ce desfășoară activități în sectorul producției și comercializării medicamentelor eliberate fără rețetă/suplimentelor alimentare și se va efectua o analiză detaliată a cadrului legislativ aplicabil.

În cazul în care vor fi identificate disfuncționalități care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței va putea propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, va putea emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a îmbunătăți eficiența economică a sectorului și de a proteja interesele consumatorilor. De asemenea, în situația în care descoperă indicii, Autoritatea de concurență poate declanșa

investigații privind posibila încălcare a legii.

Pe parcursul analizei piețelor de producție și de comercializare a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, precum și a suplimentelor alimentare, Consiliul Concurenței poate solicita

informații și documente tuturor actorilor implicați. Ca urmare, autoritatea de concurență își dorește o cooperare activă cu toți actorii implicați în acest sector, fie instituții publice, fie companii, și își exprimă disponibilitatea de a primi orice informații relevante.

Reamintim faptul că, Autoritatea de Concurență nu are doar un rol corectiv, ci și unul preventiv, prin monitorizarea piețelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste piețe și a metodelor folosite de aceștia, având ca scop final protecția intereselor consumatorilor.

"Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi, iar activitatea din ultimii ani dovedește acest lucru: am făcut o serie de recomandări asupra proiectelor de acte normative, dar ne-am și implicat atât prin anchete sectoriale și investigații privind practici anticoncurențiale (unele finalizate cu sancțiuni), cât și prin analiza concentrărilor economice din domeniu. Am colaborat foarte bine cu instituțiile din domeniu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului, cu care,

de altfel, vom colabora în continuare pentru dezvoltarea unor noi reglementări privind obligația de serviciu public", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței a derulat mai multe analize privind piața farmaceutică în urma cărora a făcut o serie de recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătății în legislația din domeniu. Astfel, recomandările Consiliului Concurenței de a poziționa medicamentul generic și cel inovativ ieșit de sub brevet, la același nivel de preț, au fost preluate în Ordinul (nr. 368/2017) pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. De asemenea, la propunerea Consiliului Concurenței, s-a introdus obligația de a asigura stocuri medicamente atât producătorilor, cât și distribuitorilor, iar farmaciile au obligația de a transmite distribuitorilor comenzi justificate și de a le onora către pacienți în termen de 24/48 ore.

La propunerea Autorității de Concurență a fost eliminat criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la îmbunătățirea accesibilității pacienților la servicii farmaceutice.

În ceea ce privește tranzacțiile din domeniul farmaceutic, Consiliul Concurenței a impus condiții în situațiile în care a avut îngrijorări privind efectele asupra pieței. De exemplu, Grupul Penta/Dr. Max a trebuit să cesioneze 18 farmacii Arta din București și Timișoara pentru a prelua A&D Pharma Holdings.

Reamintim că la sfârșitul lunii iunie, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața imunoglobulinelor normale umane. În cadrul investigației ce vizează posibila limitare a aprovizionării pieței românești cu imunoglobulină umană normală cu scopul eliminării taxei clawback și obținerii unui cadru fiscal mai favorabil, au fost efectuate simultan inspecții inopinate atât în România, cât și în Belgia și în Italia.

De asemenea, Autoritatea de Concurență are în derulare două investigații privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piața anumitor produse oncologice din România.

Comentează știrea

candipharm com
16 decembrie 2022
candipharm com

http://www.candipharm.com/

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Septembrie 2018
Stire din Economie : Bărbat lovit de fulger, pe un câmp
Marţi, 04 Septembrie 2018
Stire din Economie : Euro a cedat 0,12% în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 0.873 secunde