Constănțenii vor avea "case inteligente"

1057
Constănțenii vor avea
De la aparatele electrocasnice și becurile care economisesc energia electrică până la "casa inteligentă", în care pornirea și oprirea tuturor echipamentelor electrice și electronice este computerizată, nu mai e decât un pas. Îl vor face și constănțenii, cât de curând, ne asigură Virgil Lixandru, unul dintre specialiștii de pe piața aparatelor și echipamentelor electrice.
Firma pe care o conduce va orga-niza în această vară primul show-room, din România, dedicat "casei inteligente". Este un concept modern, care îmbină avantajul reducerii facturii de electricitate din gospodărie, în condițiile în care prețurile energetice sunt tot mai mari, cu grija față de mediul înconjurător.
Precursori ai "casei inteligente" există, deja, la Constanța. Unele locuințe și spații comune ale blocurilor au fost dotate cu senzori care țin în funcțiune becurile atât cât este necesar. Este drept, exemplele de acest gen nu sunt prea multe, dar numărul lor e în continuă creștere.
Piața aparatelor și echipamentelor electrice își leagă speranțele de noua tendință, susține Virgil Lixandru. Vrând-nevrând, românii vor renunța la risipa de energie electrică și își vor echipa locuințele, spațiile comune, birourile, spațiile comerciale, halele și atelierele de lucru cu noile tehnologii.
În 2010, comerțul cu aparate și echipamente electrice a suferit o scădere de 10-12% pe ansamblu, mai ales în sectorul rezidențial. "În primele trei luni ale acestui an, piața s-a stabilizat. Ne așteptăm la o creștere de 5 - 10%, până la finele lui 2011. Cererea se relansează datorită indus-triei și investițiilor în infrastructură. Ele sunt principalii mari clienți. În județul Constanța, autostrada, șoseaua de centură și parcurile eoliene au nevoie de cantități mari de echipamente electrice. În ciuda creșterii prețului cuprului și aluminiului cu circa 30% din decembrie 2010 până în prezent, prețurile echipamentelor și aparaturi electrice n-au crescut mai mult de 3 - 5%. La unele poziții, chiar au scăzut" - afirmă specialistul.
Între 26 și 28 mai 2011, Constanța va găzdui o expoziție de profil, la care vor expune 12 mari producători. În continuare, piața românească este dominată de brand-urile străine, singurele care pot ține pasul cu progresul științific și tehnologic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Aprilie 2011
Stire din Economie : Unde mergem de Paște?
Pagina a fost generata in 1.9019 secunde