La ultimul târg imobiliar al anului

Constructorii au tăiat aproape 50% din prețuri

356
Constructorii au tăiat aproape 50% din prețuri - cb94aa595083e3a492fef1c8b8486b85.jpg
În primele două zile ale târgului imobiliar tIMON, care s-a desfășurat în acest
week-end, la București, s-au încheiat deja 21 de tranzacții, în valoare totală de peste două milioane euro.

"Cel mai bine se vând aparta-mentele care costă în jur de 60.000 euro. Cea mai ieftină locuință vândută a fost o garsonieră într-un proiect din Ploiești și a costat 21.000 euro. Cea mai scumpă a fost un apartament cu trei camere dintr-un complex rezidențial din Capitală", a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMON.
Ultima ediție din acest an târgului a avut loc în perioada 3 – 6 decembrie, peste 9.000 de locuințe fiind scoase la vânzare, majoritatea în București. Peste 60% dintre ele au fost apartamente și case finalizate.
Agenții imobiliari constănțeni care au participat la târg spun că cei mai mulți dezvoltatori au coborât prețurile la marja minimă de profitabilitate, după ce discount-urile și promoțiile din edițiile anterioare nu au dat rezultate bune.
Motto-ul târgului a fost "Ultima șansă să-ți iei o casă" – posibil să fi fost inspirat de zvonurile din piață, care spun că anul 2010 va aduce finalul programului "Prima Casă".
Pentru proprietari, târgul a fost poate și ultima șansă de a vinde, motiv pentru care au redus dramatic prețurile. Spre exemplu, un metru pătrat construit într-un proiect rezidențial din Buftea a costat doar 484 euro, prețul inițial fiind de peste 900 euro.
Trendul actual din piață este scăderea constantă a prețurilor, după ce constructorii au realizat că ofertele de tip "Plătește 100.000 euro și îți dăm și o mașină" nu funcționează, din simplul motiv că lumea nu mai are bani.
Cel mai bine au înțeles asta cei care au proiecte în zone limitrofe sau care nu au finalizat încă totul, motiv pentru care își atrag clienții cu prețuri extrem de mici.
Spre exemplu, apartamentele cu două camere dintr-un ansamblu rezidențial bucureștean au costat "doar" 52.000 – 59.000 euro, deși aveau suprafețe de peste 100 mp, loc de parcare și curte exterioară.
"Suntem conștienți că oamenii au mai puțini bani și că proiectul nostru nu este într-o zonă bine cotată. Totuși, accesul în centru se face repede, de aceea marjele practicate au fost destul de mici", a declarat Virgiliu Bania, directorul de marketing al dezvoltatorului.
În alt proiect, Vitan Platinum Towers, constructorul a micșorat cu 25.000 euro prețul apartamentelor cu trei camere, până la 140.000 euro. Pentru apartamentele cu două camere, prețurile au fost micșorate cu 15.000 euro, până la 91.000 euro. Reducerile au început în luna septembrie și au fost o mișcare bună, până ieri fiind vândute în jur de 20 de apartamente.
Agenții imobiliari spun că cei mai mulți clienți au căutat locuințe finalizate, motiv pentru care unii constructori s-au oferit chiar să le returneze banii clienților în cazul în care nu vor termina construcția la timp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Economie : Criza taie cheful de cadouri al bancherilor
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Economie : Constănțenii se îmbracă în rate
Pagina a fost generata in 2.6317 secunde