Constructorii navali din Ucraina fac presiuni asupra guvernului

75

Articole de la același autor

Industria navală din Ucraina a pierdut din competitivitate atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Suferința ei este generată de aceleași probleme care afectează și industria navală din Uniunea Europeană: creșterea prețului oțelului, creditarea insuficientă și lipsa sprijinului guvernamental. 

În prezent, șantierele navale ucrainene lucrează la 15 - 30% din capacitatea de producție, iar contribuția sectorului la produsul industrial național a scăzut de la 5% la 1%. O serie de mari companii sunt în dificultate financiară sau aproape de faliment. Câteva șantiere navale sunt deținute de brand-uri din Uniunea Europeană, dar produsele lor au valoare adăugată mică (spre exemplu: corpuri de navă care urmează să fie armate în șantierele din Europa). 

Constructorii de nave din Ucraina fac presiuni asupra guvernului pentru adoptarea unor măsuri de susținere a construcției de nave complete. 

În septembrie 2012, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege, prin care industria navală a fost declarată sector prioritar. În baza ei, industria navală ar trebui să se bucure de: un regim fiscal preferențial; exceptarea de la plata TVA și a taxelor vamale pentru bunurile și componentele importate; acces sporit la creditare, prin compen-sarea parțială a dobânzilor; granturi guvernamentale.

Pentru ca respectiva lege să intre în forță sunt necesare o serie de inițiative normative, care să o pună de acord cu celelalte legi, dar constructorii de nave se tem că totul va rămâne la nivelul bunelor intenții. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 03 August 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.6179 secunde