Ecourile propunerilor din "Cuget Liber"

Contribuabilii vor fi stimulați, prin reduceri de impozite, să solicite bonuri fiscale la cumpărături

602
Contribuabilii vor fi stimulați, prin reduceri de impozite, să solicite bonuri fiscale la cumpărături - 147b59e2625b7b52d55e6fc659a23ebd.jpg

Articole de la același autor

În ediția din 14 iunie 2010, cotidianul "Cuget Liber" a publicat articolul "Doar populația poate câștiga războiul cu evaziunea fiscală". Materialul cuprindea o scurtă analiză a strategiei fiscale a autorităților române și explica de ce acestea înregistrează eșec după eșec în lupta cu evaziunea.

Cel mai important punct al demersului nostru jurnalistic l-a reprezentat nu zona sa critică, ci partea constructivă: soluțiile. Pe baza soluțiilor propuse de Constantin Gheorghe, directorul general al companiei Rel Syspro, din Constanța, "Cuget Liber" a avansat ideea unei strategii fiscale fundamentate pe participarea populației la combaterea acestui fenomen.
Contribuabilii pot fi mult mai eficienți decât Inspecția fiscală, Garda Financiară, Vama și Poliția la un loc, în lupta cu evazioniștii, dacă sunt educați și, mai ales, cointeresați să solicite facturi, bonuri fiscale, să nu mai achiziționeze niciun bun sau serviciu la negru.
În articol se spunea: "contribuabilului ar putea să i se deducă o sumă de 5 - 10% din impozitul local, dacă prezintă bonuri fiscale în valoare de o anumită valoare. Fiți siguri că populația, mai ales cei în vârstă, ar reacționa pozitiv și ar solicita bonul fiscal. Buge-tul local și cel general ar avea de câștigat, pentru că ar crește veniturile."
La distanță de numai o lună și jumătate de la publicarea articolului, pe care "Cuget Liber" l-a transmis și unora dintre parlamentari, premierul Emil Boc a anunțat schimbarea strategiei fiscale chiar în sensul propus de noi.
Sâmbătă, 24 iulie 2010, în urma unei reuniuni organizate la Ministerul Economiei, primul ministru a făcut următoarea declarație: "O măsură pe care o avem în vedere, tot la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Asta ce înseamnă? Că toți cei care vor avea bonuri fiscale adunate, peste un anumit sau până la un anumit plafon, vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru a putea să-i încurajăm să ceară bon fiscal la diversele produse care se vând în România - de la pâine, până la lucruri foarte valoroase, lucruri foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este și aceea că nu se dă bon fiscal. Îi vom încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru că dacă vor cere bon fiscal, vor avea parte de deduceri din suma care se adună în urma cererii de bonuri fiscale, o practică pe care am întâlnit-o și în alte țări ale Uniunii Europene, pentru a încuraja, repet, oamenii să ceară bonuri fiscale și, evident, firmele să fie obligate să dea fiecărui cetățean bonul fiscal, obligație care exista pe hârtie, în lege, dar, din nefericire, de multe ori nu se respectă."
Guvernul - a explicat Emil Boc - va stabili un plafon anual de bonuri fiscale care se pot aduna, iar din acele bonuri fiscale, un procent, care i se va returna consumatorului. "E o modalitate și de a-i stimula pe oameni să ceară bonul fiscal, și de a lupta împotriva evaziunii fiscale, de la nivelul cel mai de jos, evident, continuând cu celelalte paliere pe care le avem în momentul de față - pe accize, rambursările de TVA".
O altă măsură ce urmează să fie adoptată din această toamnă vizează atât relansarea sectorului construc-țiilor și industriei materialelor de construcții, cât și combaterea evaziunii fiscale. Cetățenii care realizează amenajări ale locuințelor (case, apartamente) urmează să beneficieze de reduceri fiscale. Cheltuielile făcute vor fi scăzute din impozitele pe care le au de plătit.
"E o deducere fiscală legată de toate materialele și serviciile care se achiziționează pentru reabilitarea unei case. Este o zonă cu evaziune fiscală majoră și pe baza cuantificării întregului volum de materiale și de servicii care se realizează pentru reabilitarea unei case, un anumit procent pe care-l evaluăm cu Ministerul Finanțelor va fi deductibil pentru beneficiarul acestor servicii" - a precizat, la rândul său, Adriean Videanu, ministrul Economiei.
Aceste măsuri vor contribui și la stârpirea evaziunii practicate en-gros în parcările publice din municipiul Constanța, cu largul concurs al administrației locale. În prezent, încasatorii nu sunt dotați cu case electronice de marcat și nu eliberează bonuri fiscale, așa cum prevede legea. Chitanțele cu caracter intern eliberate de ei nu au nicio valoare legală. Dimpotrivă, constituie o probă materială a evaziunii fiscale. Autoritățile de control fiscal cunosc situația, dar nu au luat nicio măsură. Drept dovadă, metoda e practicată de ani de zile fără probleme. Știe cineva câte venituri au adus, în realitate, parcările Constanței, cât din ele au mai ajuns la buget?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Stire din Economie : Ajutor pentru bunăstarea porcinelor
Pagina a fost generata in 2.2079 secunde