Controlați nava "Free Knight"! Vine din Japonia!

1442
Controlați nava

Articole de la același autor

Bulk-carrier-ul de 24.111 tdw. "Free Knight" (fost "African Protea") a plecat din portul Yokohama (Japonia) spre România, cu o încărcătură de 20.177 tone de laminate. Conform avizării, urmează să sosească, în portul Constanța, pe 20 aprilie. Nava are lungimea de 160,38 metri, lățimea de 25,80 m și a fost construită în 1998.

O problemă de responsabilitate
Din informațiile pe care le deținem, "Free Knight" s-a aflat în Golful Tokio, situat în sudul Japoniei, timp de aproape o lună, mai precis în intervalul 28 februarie - 20 martie 2011.
Faptul că bulk-carrier-ul a navigat în Arhipelagul Japoniei o perioadă lungă de timp, după catastrofa de la centrala energo-nucleară Fukushima, obligă autoritățile române la precauție. Înainte de intrarea în portul Con-stanța, chiar în afara radei, trebuie măsurat nivelul radioactivității navei și încărcăturii sale.
O astfel de măsură nu este justificată de panică, ci de responsabilitate. Este mult mai corect să fie evitat orice risc, cât de mic, să elimine orice suspiciune.

Europa în alertă
Alte state au luat deja măsuri în privința navelor care vin din Japonia. În luna martie, unei nave a armatorului Mitsui O.S.K. Lines i s-a interzis intrarea într-un port al Chinei, din cauza temerilor privind radiațiile.
Navele care au părăsit Japonia la puțin timp după cutremurul și tsunami din 11 martie 2011 (care au dus la catastrofa de la Fuku-shima), printre care și "Free Knight", urmează să ajungă în Europa la mijlocul acestei luni. Mai multe porturi europene, în frunte cu Rotterdam și Anvers, au anunțat că vor înăspri măsurile de monito-rizare a acestora.
Autoritățile de la Rotterdam, spre exemplu, vor scana nivelul radiațiilor încă din momentul în care navele sunt în largul mării. "Oamenii care lucrează în port și răspund de descărcarea navelor se tem", a afirmat un oficial.
Anversul va proceda la fel cu toate navele pentru care un port din Japonia a fost unul dintre ultimele 10 escale. Inspecția va fi efectuată de Agenția Federală pentru Control Nuclear. Autoritățile nu se așteaptă ca nivelul radiațiilor să depășească standardul admisibil, dar consideră că au obligația să facă acest control pentru a răspunde îngrijorării celor ce manipulează mărfurile.
La rândul lor, autoritățile din portul Hamburg au anunțat că vor controla toate produsele alimen-tare care sosesc din Japonia.
În schimb, autoritățile din Sin-gapore au declarat că nu vor lua măsuri speciale pentru navele sau mărfurile care vin din Japonia. Șeful autorității maritime, Lam Yi Young, a precizat că situația este strict monitorizată și că în prezent nu este necesară scanarea mărfurilor și navelor.

Certificate de radioactivitate
Pentru a răspunde îngrijorărilor legate de posibila contaminarea radioactivă, ministerul japonez al Transporturilor a anunțat că se va trece la măsurarea nivelului radiațiilor pe toate navele care părăsesc portul Tokio și care au ca destinații porturile străine.
Navelor li se vor elibera certificate în care va fi consemnat nivelul radiaților la plecare. Vapoarele și containerele care prezintă radiații peste nivelul standard nu vor avea permisiunea să părăsească porturile Tokio, Kawasaki și Yokohama, situate la 240 km sud de Fukushima.

Atenționare pentru ISU
Cotidianul "Cuget Liber" a contactat conducerile Căpităniei Zonale Constanța, Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și Inspectoratul Poliției de Frontieră Constanța (IPFC), avertizându-le despre sosirea navei "Free Knight".
Comisarul șef Ionel Trușan, șeful IPFC, a declarat că va informa Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru a se lua măsuri din timp.
În prezent, "Free Knight" se află în Oceanul Indian, în drum spre România. Autoritățile de la Constanța au răgazul necesar să solicite sprijinul celor care dispun de aparatura mobilă pentru controlul radioactivității și să pregătească inspecția la bordul navei, încă din afara radei exterioare a portului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5116 secunde