Crescătorii de animale amenință cu noi acțiuni de protest, dacă nu le sunt rezolvate cererile

350
Crescătorii de animale amenință cu noi acțiuni de protest, dacă nu le sunt rezolvate cererile - 850219d79d29425cdc8d8b477cdfbc7b.jpg
Ieri, Federația "Agrostar", Sindicatul Național al Crescătorilor de Bovine din România și Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România s-au reunit la București pentru a discuta despre problemele din sector. Sindicaliștii au amenințat că, dacă nu le sunt rezolvate cererile, vor recurge la acțiuni ample de protest în martie.

La reuniune au participat aproximativ 200 de crescători de animale, dintre care și reprezentanții Asociației Crescătorilor de Taurine Constanța și ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Potrivit asociației din Constanța, una dintre temele cele mai discutate a fost capitalizarea zootehniei.
Mihail Dumitru a prezentat bugetul alocat plăților naționale direct complementare, precum și actul privind ajutoarele de stat, care ar putea fi adoptat în aproximativ o lună de zile. Astfel, agricultorii vor primi 638 milioane de euro, din care 351 milioane de euro îi vor reveni sectorului zootehnic.
"Deja lucrăm la schemele de ajutor de stat individuale, una privind reducerea accizei la motorină și două ce țin de bunăstarea animalelor din sectorul creșterii porcilor și păsărilor. Avem trei variante de reducere a accizei, până la nivelul de 100 de euro, 60 de euro, respectiv 21 de euro pe 1.000 de litri de motorină, iar propunerea ministerului este de a merge pe reducerea maximă. Noua schemă din sectorul vegetal va fi aplicată atât pentru campania agricolă de primăvară, cât și pentru cea de toamnă", a declarat ministrul.
În plus, oficialul i-a sfătuit pe fermieri să investească sumele pe care le primesc de la bugetul de stat și de la Uniunea Europeană pentru modernizarea sectorului, în contextul în care la sfârșitul perioadei de tranziție privind procesarea laptelui crud de vacă, vor trebui să se ridice la nivelul cerințelor comunitare.
Sindicaliștii prezenți la întâlnire au atacat proiectul de ordonanță și cer refacerea acestuia, pe motiv că nu a fost discutat cu partenerii sociali. "Ordonanța privind ajutoarele de stat a fost trimisă la Senat, fără niciun fel de discuții cu partenerii sociali. Cerem ministerului să revadă și să discute ajutoarele de stat până în 2013. Nu sunt cuprinse măsuri precum pensionarea timpurie și ajutoarele de irigații, extrem de importante", a declarat Niculae Ștefan, președintele "Agrostar".
Dacă nu le sunt rezolvate problemele, fermierii ar putea începe o nouă serie de acțiuni sindicale. "Noi, pe 4 martie avem Biroul Executiv al federației și probabil în două săptămâni vom începe acțiunile de stradă. Avem experiență în legătură cu negocierilor cu statul român, iar noi considerăm rezolvate problemele în momentul în care intră banii în cont. Nu mai discutăm pe promisiuni", a mai spus Niculae Ștefan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4641 secunde