Creștere spectaculoasă a pieței financiare non-bancare

84
Creștere spectaculoasă a pieței financiare non-bancare - cresterespectaculoasaapieteifina-1658404140.jpg

Articole de la același autor

În intervalul 2014 – 2021, activele celor trei piețe financiare non-bancare din România (piața asigurărilor, piața pensiilor private și piața de capital) s-au dublat, ajungând să dețină o pondere de 14,1% din produsul intern brut al României, arată ultimul raport al Autorității de Supraveghere Financiară.


În ceea ce privește particularitățile fiecăreia dintre cele trei piețe financiare nebancare, se remarcă faptul că piața de capital a reușit o revenire puternică după criza COVID-19 și, ulterior, o relativă stabilizare după șocul războiului din Ucraina. La nivelul lunii aprilie 2022, indicatorii de volatilitate au revenit la nivelul de dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina, însă riscurile rămân ridicate. Piața pensiilor private a crescut în 2021, însă a înregistrat un regres din punct de vedere al randamentelor în prima parte a anului 2022, iar administratorii își vor schimba strategia investițională, având în vedere contextul inflaționist actual și scăderea valorii la care sunt tranzacționate titlurile de stat pe piața secundară. Gradul ridicat de concentrare pe piața asigurărilor continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.


O posibilă sursă de stabilitate pentru toate cele trei piețe financiare nebancare o reprezintă concentrarea în zona finanțelor verzi, segment aflat în centrul atenției atât în cadrul PNRR, cât și, în general, la nivel european, arată raportul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde