Cum a afectat pandemia Covid-19 salariile și locurile de muncă

353
Cum a afectat pandemia Covid-19 salariile și locurile de muncă - cumaafectatpandemiacovid19salari-1629989538.jpg

Articole de la același autor

Un nou raport al Organizației Internaționale a Muncii arată că salariile lunare au scăzut sau au crescut mai lent în anul 2020, ca urmare a pandemiei Covid-19, în două treimi din țările pentru care erau disponibile date oficiale, fiind posibil ca această criză sanitară să provoace o presiune descendentă masivă asupra salariilor în viitorul apropiat.

Cele mai afectate au fost salariile femeilor și ale lucrătorilor cu salarii mici. Salariile medii dintr-o treime a țărilor care au furnizat date par să crească. Dar acest lucru se datorează faptului că un număr substanțial de lucrători cu salarii mai mici și-au pierdut locul de muncă. Astfel că, nemaifiind luați în calcul, media salariilor a crescut.

În țările care au luat măsuri puternice pentru păstrarea ocupării forței de muncă, efectele crizei au fost resimțite în primul rând prin scăderea salariilor și nu prin pierderi masive de locuri de muncă.

Raportul arată că impactul crizei asupra femeilor a fost mai grav decât asupra bărbaților. Estimările bazate pe un eșantion de 28 de țări europene evidențiază faptul că, fără subvenții salariale, femeile ar fi pierdut 8,1% din salarii în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu 5,4% pentru bărbați.

Criza a afectat și lucrătorii cu salarii mai mici. Cei cu ocupații mai puțin calificate au pierdut mai multe ore de lucru decât slujbele manageriale și profesionale mai bine plătite. Pe baza datelor din grupul celor 28 de țări europene, raportul arată că, fără subvenții temporare, cei mai puțin plătiți 50% din lucrători ar fi pierdut aproximativ 17,3% din salarii. Fără subvenții, valoarea medie a salariilor pierdute în toate grupurile ar fi fost de 6,5%. Cu toate acestea, subvențiile salariale au compensat 40% din această sumă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.2566 secunde