Cum să ne închidem balcoanele sau să reparăm instalațiile și centrala de la bloc, cu fonduri europene

579
Cum să ne închidem balcoanele sau să reparăm instalațiile și centrala de la bloc, cu fonduri europene - izolatie-1350669998.jpg
De luni bune se tot vorbește despre lansarea, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), a apelului public de proiecte pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Foarte puțini sunt însă constănțenii care știu că asociația de proprietari, prin administrația publică locală, pot atrage bani europeni și pentru alte lucrări, poate mult mai importante decât simpla izolare termică a blocului.


Potrivit MDRT, sunt eligibile două categorii de lucrări la bloc: "lucrări la anvelopa blocului" și "instalațiile interioare comune ale blocului".

Mai exact, la categoria "lucrări la anvelopa blocului" este inclusă izolarea termică a părții opace a fațadelor, despre care s-a discutat frecvent, însă și înlocuirea tâmplăriei exterioare existente (inclusiv a celei aferente accesului în bloc), cu tâmplărie termoizolantă (parte vitrată), închiderea balcoanelor și / sau a logiilor cu tâmplărie termoi-zolantă (parte vitrata) (inclusiv izolarea termică a parapeților), termo - hidroizolarea acoperișului tip terasă, respectiv izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel în cazul existentei șarpantei (hidroizolarea terasei nu este eligibilă fără termoizolarea acesteia), dar și izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter.

Mai mult, de cealaltă parte, în cazul categoriei "instalațiile interioa-re comune ale blocului" sunt eligibile și repararea / refacerea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire și apă caldă menajeră din subsol / canal termic (inclusiv izolarea termică a conductelor de distribuție, cuprinse între punctul de racord și planșeul peste subsol / canal termic al blocului), precum și montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare (în apartamente) și a robinetelor de presiune diferențială la baza coloanelor de încălzire, dar și repararea / înlocuirea centralei termice de bloc (cuprinde repararea sau înlocuirea cazanului / arzătorului, inclusiv montaj, fără schimbarea tipului de combustibil).

"Lucrările prevăzute mai sus, inclusiv activitățile conexe pentru elementele nestructurale ale clădirii (pentru demontare / remontare sistemele de ventilare a apartamen-telor, sisteme de colectare a apelor meteorice etc), lucrările de reparații la fațadă - parte opacă, la balcoane / logii și / sau la acoperișul tip terasă / șarpantă, sunt eligibile și se fundamentează, după caz, în raportul de expertiză tehnică, raportul de audit energetic și / sau proiectul tehnic, respectiv se cuprind și se detaliază în proiectul tehnic și detaliile de execuție", se arată într-o informare a MDRT, pe acest subiect.

Poate la fel de important, dacă unii proprietari au efectuat lucrări similare în regie proprie, proiectul rămâne eligibil spre finanțarea celorlalte lucrări necesare, cu reducerea cheltuielilor efectuate deja de proprietarii respectivi proporțional cu valoarea ce revenea acelor lucrări în proiectul depus spre finanțare, mai explică reprezentanții MDRT.

Constănțenii au așadar posibilitatea să obțină sume importante de bani care să acopere lucrări costisitoare, imposibil de susținut doar de locatarii unui bloc. Rămâne însă de văzut cât de receptivi vor fi aceștia, dar și autoritățile locale, care trebuie să bage, la rândul lor, mâna în buzunar, pentru a susține câteva procente din cofinanțare.

Mai exact, reamintim că 60% din cheltuielile eligibile cu astfel de proiecte sunt acoperite din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, iar 40% de către autoritățile publice locale și asociația de proprietari. Cele 40 de procente de cofinanțare pot fi împărțite în funcție de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echi-valentul a 150 de euro, contribuția asociației va fi de 10%. În cazurile în care mai mult de jumătate

dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contribuția asociației va fi de 20% și evident, contribuția va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echiva-lentul a 500 de euro.

Reprezentanții MDRT au anunțat că pe 1 noiembrie urmează să fie lansat apelul de proiecte, cu depunere continuă, cererile de finanțare urmând să fie depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Sud - Est, Biroul Local Constanța, începând cu data de 15 noiembrie 2012.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4991 secunde