Cumpărătorii online vor putea returna bunurile achiziționate

388
Consumatorii trebuie să știe ce anume cumpără, cât costă produsul comandat dintr-un catalog online și cine este vânzătorul. Identitatea și adresa acestuia trebuie să fie cunoscute cumpărătorului, au decis europarlamentarii.
Deputații au adoptat un pachet de noi norme cu privire la drepturile consumatorilor. Ele au menirea de a spori măsurile de protecție a cumpărătorilor online și a încrederii lor în cazul achizițiilor din alte state membre.
Actul legislativ urmează să fie transferat către comisia parlamentară în vederea ajungerii la un acord cu statele membre. Noua legislație UE se va aplica aproape tuturor vânzărilor, fie că sunt efectuate într-un magazin, prin telefon, ordin poștal sau online.
Măsurile de respectare a dreptului la informare pun capăt și costurilor ascunse, cum sunt cele asociate cu căsuțele bifate în prealabil, folosite uneori în vânzările online. Mai mult, cumpărătorul trebuie să accepte în cunoștință de cauză prețul total înainte de finalizarea vânzării.
În prezent, cele mai multe probleme sunt la livrare. Pe viitor, orice bun sau serviciu, comandat la distanță, va trebui livrat cumpărătorului în termen de 30 de zile, în caz contrar acesta având dreptul să anuleze comanda. Comerciantul va fi răspunzător pentru orice deteriorare sau pierdere a bunului în timpul livrării.
Noile norme stipulează un termen de 14 zile drept perioadă de retragere pentru vânzările la distanță și în afara spațiilor comerciale (unde consumatorul nu poate vedea produsul înainte de cumpărare), timp în care consumatorul se poate răzgândi. Dacă e nemulțumit de achiziție, din orice motiv, cumpărătorul poate returna bunul. În cazul în care prețul bunului depășește 40 de euro, comerciantul trebuie să plătească transportul poștal. Toate costurile trebuie returnate consumatorului în termen de 14 zile după retragere, acesta trebuind să demonstreze că a returnat bunul.
Dacă vânzătorul nu va informa consumatorul cu privire la dreptul la retragere, perioada de retragere va fi prelungită automat la 3 luni. Bunurile digitale, cum sunt muzica, filmele sau programele informatice, vor fi scutite de dreptul de retragere. Cumpărarea va fi considerată finalizată din momentul în care începe descărcarea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 30 Martie 2011
Stire din Economie : Viața-i moft, importantă e mașina!
Pagina a fost generata in 1.9599 secunde