Paradoxul pieții chiriilor

De ce sunt mai scumpe garsonierele decât apartamentele, la Constanța

2763
1
De ce sunt mai scumpe garsonierele decât apartamentele, la Constanța - blocuri4-1322494289.jpg

Articole de la același autor

Luna noiembrie nu a adus cine știe ce mari schimbări pe segmentul de închirieri garsoniere. Încă se poate vorbi, în cazul multor agenții imobiliare, despre un trend ușor descendent al numărului de apartamente cu o cameră scoase spre închiriere. De cealaltă parte, nici cererile nu curg, de multe ori principalul motiv fiind prețul. De exemplu, o garsonieră din Tomis Nord, în apropierea fostei Bănci a Religiilor, situată la parter, se poate închiria cu 300 euro/lună. Cel mai probabil proprietarul mizează pe faptul că există posibilitatea transformării în spațiu comercial și astfel se justifică și prețul. Totuși, există foarte multe alte oferte cu prețuri în jur de 200 de euro/lună. În zona City Mall, un apartament cu o cameră confort zero, mobilat și utilat, este scos la închiriere cu 220 de euro. Cum proprietarul vrea plata anticipată pe două luni, și să nu uităm nici comisionul agenției imobiliare, pe care de cele mai multe ori tot viitorul chiriaș îl suportă, este nevoie de un buget serios pentru o astfel de "mutare". De multe ori se merită, alteori nu. O simplă comparație: un apartament în Tomis III, cu două camere, mobilat și utilat recent, cu îmbunătățiri de actualitate, poate fi închiriat cu 180 de euro/lună, iar o garsonieră, tot în această parte a orașului, cu 150 euro sau chiar 230 euro/lună. În cel din urmă caz este vorba despre o garsonieră de 49 mp. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă alege să aibă două camere, chiar fiind o persoană singură, ori doar una.

v v v

De cealaltă parte, una dintre cele mai mici chirii pe care o propune un proprietar, prin intermediul unei agenții imobiliare constănțene, este de 120 euro. Este vorba despre o garsonieră din zona Brotăcei, mobilată, însă doar semiutilată. O chirie similară se cere și pentru o garsonieră mobilată și utilată din Tomis III, dar confort redus.

Există și proprietari de garso-niere care țin cont îndeosebi de condițiile pe care le pot oferi aceste locuințe, chiar dacă zonele în care sunt situate sunt unele căutate, zone care ridică, în principiu, destul de mult prețul. Diferența se vede parcă tot mai mult în suprafața camerei, dar și a mărimii bucătăriei ori a băii, precum și în existența unui balcon sau chiar a centralei proprii. Astfel, garsonierele care au peste 35 mp, neapărat confort zero, nu pot fi închiriate cu mai puțin de 200 de euro, indiferent de zonă, cum mare parte a proprietarilor nu mai cer sume absurde pentru garsoniere nu prea mari, chiar dacă sunt la Dacia, în centru sau la Casa de Cultură. Multe pot fi închiriate aici cu 150 euro/lună.

Comentează știrea

admiratir
29 noiembrie 2011
subiect ambiguu,

Intimplator, chiar saptamina trecuta am cosultat pretul de inchiriere al garsonierelor si am gasit o multime la 150 E. ba chiar si 130. La prima strigare. Iar daca negociezi, poate se mai lasa ceva. In toate zonele. La bloc cu 4-10 nivele si in vile. Deci, totul e relativ. Nu cred ca putem spune ca exista un pret prea mare la onchirierea de garsoniere. Depinde si de proprietar, nevoile lui financiare etc. (Cei cu nevoi urgente si presante vor lasa la pret, ceilalti nu.) In general, piata este ridicata datorita cererilor studentilor care vor sa locuiasca in afara caminelor si au banii necesari. Daca ei nu ar presa pe piata, pretul s-ar prabusi pe timpul iernii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0468 secunde