De unde și cu cât cumpărăm, anul acesta, porcul de Crăciun

805
De unde și cu cât cumpărăm, anul acesta, porcul de Crăciun - porcicraciun-1355131933.jpg
În două săptămâni începe una dintre cele mai iubite și importante sărbători de peste an, așadar cu siguranță gospodinele și-au făcut "planul de atac" pentru masa festivă (sau mai bine spus pentru mesele festive)! Și cum Crăciunul parcă nu-i Crăciun dacă de pe masă lipsesc friptura din carne de porc, cârnații și piftia, deja magazinele au început să se bată în tot felul de oferte, crescătorii să-și caute mușteriii care vor să-l pârlească în bătătură pe Ghiță, că așa cere tradiția, iar fermele de porci să asigure stocul necesar.


Pentru început, prețurile nu au crescut atât de mult pe cât anunțau reprezentanții asociațiilor de crescători de porci (25 - 30%). Diferența cea mai mare (cam de doi lei pe kilogram) se vede la crescătorii din județ și la fermele de porci, care au fost obligate să vină cu scumpiri pentru a-și acoperi cheltuielile. De cealaltă parte, marile lanțuri de magazine au preferat să lase mai degrabă din adaosul comercial, destul de mare pe alocuri, pentru a fi sigure că nu-și pierd clienții.

Oferte multe, prețuri pe măsură

Mai exact, la această oră majoritatea crescătorilor de porci din județ vând animalele, în viu, cu 10 lei/kilogram. Cumpărătorii se vor înghesui, sau nu, abia înainte cu o săptămână de Crăciun, așadar cu siguranță prețurile vor fi influențate în acest caz și de raportul cerere - ofertă.

Pe de altă parte, constănțenii ceva mai comozi pot cumpăra porcul de Crăciun direct de la fermele din județ. Complexul de la Pecineaga, de exemplu, vinde pentru persoanele fizice porci de aproximativ 90 de kilograme cu 10 lei și 54 de bani kilogramul. Directorul acestuia, Ioniuc Dănilă, atrage însă atenția că toți cumpărătorii trebuie să prezinte, neapărat, un cod de exploatație eliberat de către medicul veterinar din zona unde locuiesc. Complexul face livrări și la carcasă, pe bază de comandă telefonică, iar prețul în acest caz este de 12,4 lei/kilogram. Făcând o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, porcul în viu se vindea, atunci, cu 9 lei/kilogram, așadar "la sursă" putem vorbi despre o majorare de preț de numai un leu și 54 de bani.

Constănțenii care vor să sară peste întreg ritualul de sacrificare, dar și cei care nu cumpără cantități foarte mari, își pot face cumpă-răturile direct din supermarketuri. Se vede și în acest caz o scumpire, făcând comparație cu anul trecut, însă partea bună este că aceste mari magazine vin cu tot felul de oferte pentru a ademeni cumpărătorii. La această oră, constăn-țenii ar trebui să dea în jur de 22 de lei pentru un kilogram de ceafă de porc feliată, fără os, numai bună de aruncat în tigaie sau pe grătar, 13 lei pe kilogramul de spată de porc cu os, cu slănină și șorici, sau 14 lei pe kilogramul de pulpă de porc cu os. Pe de altă parte, un kilogram de ceafă afumată costă 40 de lei, 28 de lei kilogramul de cârnați de casă, 27 de lei kilo-gramul de pastramă din pulpă de porc și lista poate continua. Acestea sunt însă, o parte din ofertele cu care se laudă supermarketurile și hipermarketurile constănțene, așadar cu siguranță cumpărătorii găsesc și sortimente mult mai scumpe. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 0.3104 secunde