Deficitul bugetar crește, iar veniturile scad

253
Bugetul general consolidat a înregistrat în primele patru luni un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, valoare cu aproape 4 miliarde de lei mai mare față de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei.
"Conform datelor provizorii, execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere în PIB față de aceeași perioadă a anului trecut", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.
Veniturile încasate la bugetul general consolidat în primele patru luni ale anului curent au fost în sumă de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici față de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. Veniturile au reprezentat 9,8% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 538,9 miliarde lei.
Cheltuielile au cumulat 64,7 miliarde lei, în creștere, în termeni nominali, cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, însă au scăzut cu 0,7 puncte procentuale ca procent din PIB. Totodată, cheltuielile au reprezentat 12% din PIB.
La principalele venituri s-au menținut diminuări importante ale încasărilor față de aceeași perioadă din anul precedent. Astfel, TVA a scăzut cu 9,2%, impozitul pe venit cu 7,3%, impozitul pe profit - 4,6%, contribuțiile de asigurări sociale - 3,6%.
"Se observă o îmbunătățire a absorbției fondurilor de post-aderare, sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăților efectuate pentru proiecte cu finanțare europeană fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent", se mai spune în comunicatul MFP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6958 secunde