Deficitul bugetar, sub ținta de 4,4% din PIB

398
Deficitul bugetar, sub ținta de 4,4% din PIB - banileiromanestiweb-1317241090.jpg

Politica strângerii curelei își arată roadele la nivelul execuției bugetului general consolidat. În primele opt luni ale anului, aceasta s-a încheiat cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB. Astfel că ținta anuală de 4,4% din PIB va fi, cu siguranță, respectată.
Veniturile s-au ridicat la 116,4 miliarde lei, fiind cu 9,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent. Încasările au crescut în principal la TVA, cu 28,2%, și accize, cu 16,2%.
În structură, încasările din TVA au fost influențate de creșterea încasărilor din operațiuni interne cu 29,8% și a încasărilor din importurile de bunuri cu 32,8%, iar la accize ca urmare a majorării nivelului accizei la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermediare și țigarete, dar și a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.
Contribuțiile la asigurări sociale au fost cu 8,0% mai mari, iar cele din impozitul pe profit, cu 0,6%. Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 44,9%, fiind consecința faptului că și cheltuielile cu finanțare europeană au crescut cu 58,9%.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 129,3 miliarde lei, înregistrând o creștere de numai 1,7%, în principal ca urmare a sporirii cheltuielilor pentru proiecte cu finanțare europeană. Cheltuielile cu bunurile și serviciile s-au majorat cu 12% față de aceeași perioadă a anului precedent din cauza plăților pentru servicii medicale și medicamente.
Se mențin sub nivelul din aceeași perioadă a anului precedent cheltuielile de personal
(-14,8%), subvenții (-8,1%) și asistență so-cială (- 1,5%). Plățile pentru proiectele finanțate din fonduri UE au crescut cu 58,9%, iar chel-tuielile cu dobânzile s-au majorat cu 24,5 %, reprezentând 63,8% din programul anual.
Cheltuielile pentru investiții care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost pe primele opt luni în sumă de 19,95 miliarde lei, față de 16,9 miliarde lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2577 secunde