Dezbatere privind alocarea finanțărilor europene la nivel regional

165
Dezbatere privind alocarea finanțărilor europene la nivel regional - dezbatereprivindalocareafinantar-1583410846.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, pentru a discuta despre viitoarea perioadă de programare a finațărilor europene (2021-2027).

Ministrul Fondurilor Europene a explicat contextul în care a avut loc reuniunea: "Suntem într-un moment important al negocierilor cu Comisia Europeană, al creionării Programelor Operaționale și al descentralizării pentru următoarea perioadă de programare. Vă propun să discutăm aplicat despre pașii pe care îi vom face. Sper ca întâlnirea de astăzi să fie fructificată în discuțiile viitoare cu Comisia."

Experții MFE au prezentat stadiul negocierilor, oferind informații despre rundele de negocieri cu Comisia Europeană, dar și o imagine de ansamblu asupra arhitecturii instituționale din perioada de programare 2021-2027. Totodată, au fost detaliate alocările bugetare pentru fiecare Obiectiv de politică în parte.

Dezvoltările urbane vor fi finanțate prin mai multe instrumente:

- investiții teritoriale integrate;

- dezvoltare tocală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC);

- dezvoltare urbană bazată pe DLRC.

În viitoarea perioadă de programare se va ține cont de necesitățile locale, identificate în Strategia de Dezvoltare Urbană Integrată (SIDU). De asemenea, va fi o abordare descentralizată, personalizată la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare.

Reprezentanții Asociației Municipiilor din România au precizat că există o serie de îmbunătățiri care pot fi făcute în viitoarea perioadă de programare. În primul rând, au cerut ca alocările financiare să se plieze pe realitățile din România, să existe o flexibilitate în ceea ce privește finanțările.

În context, ministrul Fondurilor Europene le-a explicat reprezentanților asociațiilor eforturile pe care le-a făcut România pentru a se asigura că fondurile europene alocate sunt potrivite pentru nevoile țării și anume: majorarea flexibilității între fonduri de la 5% la 15%, bani ce vor putea fi transferați de la programele finanțate din Fondul Social European+ către cele finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională sau din Fondul de Coeziune.

Ministrul Marcel Boloș a precizat că, într-adevăr, este o discrepanță între politica UE în ceea ce privește alocarea banilor și nevoile României. Acum, pentru țara noastră, este absolut necesară conservarea alocării din Fondul de Coeziune în contextul în care este o diferență de viziune între statele net contributoare și cele net beneficiare, iar România face parte din ultima categorie.

O altă propunere a României în cadrul negocierilor a fost fazarea proiectelor finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru a putea fi continuate în viitoarea perioadă de programare.

În cadrul reuniunii au mai fost discutate soluții de finanțare pentru a combate poluarea, dar și pentru dezvoltarea transportului urban și pe periurban.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4998 secunde