Dezinflația a depășit previziunile BNR

137
Dezinflația a depășit previziunile BNR - dezinflatia-1438791077.jpg

Articole de la același autor

Rata anuală a inflației a intrat într-o zonă negativă ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la toate alimentele și serviciile de alimentație publică, arată analizele BNR.


În aceeași perioadă, creșterea economică s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final și a dinamicii pozitive a investițiilor, inclusiv pe fondul revitalizării procesului de creditare.


Rata anuală a inflației a coborât la nivelul de -1,6% în luna iunie. Șocul dezinflaționist produs de reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimen-tare a fost mai accentuat decât cel anticipat. Datele statistice relevă o scădere de de 9,8% a prețurilor mărfu-rilor alimentare la care s-a redus cota TVA, de 9,8 la sută, în luna iunie față de luna precedentă.


Rata medie anuală a inflației a scăzut la nivelul de 0,7%, în timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană - rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum - s-a redus la 1% de la 1,1%.


Stocul de credite în valută a continuat să se reducă. Ponderea acestuia în totalul împrumutu- rilor acordate sectorului privat a ajuns, în luna iunie 2015, la 52,4% de la un vârf de 64,4%, în luna mai 2012.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.637 secunde