Dialog social în regim de avarie

270

Articole de la același autor

În România, instituția dialogului social funcționează în regim de avarie. Dacă ar fi după inima guvernanților, nici nu s-ar mai auzi de ea. În favoarea ei sunt legea, Uniunea Europeană, sindicatele și patronatele, forțe care o susțin cu îndârjire. Fără presiunea exercitată de ele, ar fi sucombat de mult.
Autoritățile române au înrădăcinat adânc, în ADN, reflexul autocrației. Doar așa se explică faptul că această instituție specifică democrației este privită cu adversitate. Odată cu aderarea țării la comunitate, comportamentul lor nu s-a schimbat în esență, ci doar parodiază spiritul european.
Dacă dialogul social nu mai poate fi suprimat, în schimb poate fi golit de conținut, astfel încât să rămână doar forma din el. Poate fi transformat într-un mecanism ineficient și inutil. Aceasta este lecția pe care o dau guvernanții români.
Sub semnătura președintelui Bogdan Hossu, Confederația Sindicală Cartel Alfa a transmis o scrisoare deschisă ministrului transporturilor, Ludovic Orban. "Prin prezenta dorim să ne exprimăm nemulțumirea asupra lipsei de seriozitate cu care este tratată comisia de dialog social a Ministerului Transporturilor" – se arată în mesaj. Expeditorul prezintă o serie de exemple care demonstrează că funcționarea comisiei este obstrucționată chiar de conducerea ministerului. "Menționăm că, din cauza contramandării ședințelor, s-a acumulat un volum substanțial de documente ce trebuie analizate (la ședința din august materialul era de 800 de pagini), fapt care face ca activitatea comisiei să devină pur formală. Sunt foarte multe acte normative promovate de Ministerul Transporturilor ținute mult timp și ferite de discuția cu partenerii sociali, astfel încât aceștia din urmă sunt puși în situația de a nu avea efectiv timpul și posibilitatea de a le consulta și a face observații. Vă solicităm, domnule ministru, să asigurați condițiile pentru desfășurarea dialogului social la nivelul ministerului, prin respectarea legislației în ceea ce privește analizarea proiectelor de acte normative în cadrul Comisiile de dialog social" – se arată în scrisoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7551 secunde