Dinamica lentă a consumului global va însemna un an plin de provocări pentru exportatorii români

140
Dinamica lentă a consumului global va însemna un an plin de provocări pentru exportatorii români - sageatajos-1350907421.jpg

Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent în 2012, dar, potrivit unui Index al Consumului Global (GCI) calculat de PwC, în luna octombrie s-a înregistrat un ușor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptată a consumului global pe parcursul anului viitor.


"Ritmul de creștere al economiei globale a înregistrat o tendință descendentă în ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagnează, fie s-au întors în recesiune, redresarea din Statele Unite a început să piardă viteză și există temeri privind o scădere a ritmului de creștere al piețelor emergente. În acest context, determinarea ciclului de consum devine crucială în evaluarea perspectivelor de creștere.

Ultimele date privind rata de creștere și tendința GCI sugerează o creștere economică foarte slabă, dar totuși o creștere și nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne așteptăm la o redresare treptată a consumului global în 2013, presupunând că nu vor exista șocuri majore în Zona Euro sau o prăbușire a prețurilor materiilor prime", a declarat Richard Snook, senior economist al PwC și principalul autor al raportului.


Efectele acestei scăderi a dinamicii consumului global se vor resimți în întregul sector de retail și pe întreg lanțul global de aprovizionare, spune Bogdan Belciu, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România. "Pentru România, dinamica lentă a consumului global va însemna cel mai probabil un an plin de provocări pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evoluții fac din gestionarea lichidității și a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 și pentru primul trimestru din 2013", a precizat Bogdan Belciu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Octombrie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 3.159 secunde