Directorul ANIF, Lia Nedea, supărat pe primari. „Canalele de irigaţii nu sunt gropi de gunoi!”

2531

Articole de la același autor

Seceta pedologică care a pus stăpânire pe Dobrogea de ceva ani a îngenuncheat fermierii care şi-au văzut culturile distruse. Au protestat, au cerut apă, dar nimeni nu i-a auzit. Singura soluţie rămân irigaţiile.

Cine nu a irigat nu a recoltat. Vrem nu vrem, vară de vară, calvarul se repetă. Câmpurile sunt pârjolite de lipsa apei din sol şi a soarelui arzător. Legume, cereale, livezi, viţă-de-vie nu pot face faţă soarelui din ce mai puternic, toate au nevoie de apă. Previziunile optimiste ale oamenilor de ştiinţă spun, că până în 2050, temperaturile medii ar putea creşte cu până la 2,7 grade Celsius. De aceea, pentru că viitorul nu arată deloc bine în privinţa precipitaţiilor, ar trebui pus la punct sistemul de irigaţii, distrus cu bună ştiinţă, de peste 30 de ani, de toate conducerile instituţiilor care ar fi putut să facă ceva în acest sens. În Dobrogea, suprafaţa amenajată cu lucrări de irigaţii este de 426.894 ha. Din care, anul trecut, suprafaţa udată a fost de doar 74.374,20 ha. Au beneficiat de irigaţii cu contract la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), 41.129,40 ha, din care 34.521 ha au reprezentat terenuri ale Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), iar 6.608,37 ha au fost alţi beneficiari. „ANIF extrage apa din lacuri, o plăteşte la Administraţia Naţională Apele Române (ABADL) cu 53 de lei pe 1.000 de metri cubi, o distribuie gratuit către beneficiari până la punctele de livrare. De acolo fermierii trebuie să aibă motopompe. Pot depune proiecte pentru fonduri europene, pot obţine subvenţii pentru motorină. Dacă au trei, patru pompe pot obţine bani de la APIA pentru subvenţia la motorină. Avem OUAI-uri care irigă cu staţia lor, dar i-a costat foarte mult energia electrică, acolo unde nu au fost aduse îmbunătăţiri. Până în 2022 se mai pot depune proiecte pe submăsura 4.3, Infrastructura secundară de irigaţii şi OUAI-urile pot primi până la 1 milion de euro din fonduri europene”, a spus pentru „Cuget Liber”, Lia Nedea, director ANIF Constanţa. La ora actuală sunt constituite 44 de OUAI-uri care irigă o suprafaţă totală de 58.628 ha şi sunt în aşteptare 47 de OUAI-uri. Cele mai multe, 6 la număr, irigă şi cea mai mare suprafaţă de terenuri de 15.465,30 de ha, pe staţia de irigaţii Carasu-Galeşu, amenajată anul trecut.

Canale de irigaţii folosite ca gropi de gunoi

Canalele de irigaţii sunt în mare măsură reabilitate de ANIF. Unele nu mai văzuseră apă de 20 de ani. Au fost decolmatate şi făcute funcţionale, cum este cazul amenajării pe zona Galeşu. Numai că, pe alte canale de irigaţii, unii primari ai unor comune au înţeles să arunce gunoiul comunal în canalele de irigaţii, transformându-le în gropi de gunoi. „Facem apel şi prin intermediul ziarului „Cuget Liber”, către primarii care au folosit canalul de irigaţii ca şi groapă de gunoi, să facă bine să-l cureţe. Am făcut nenumerate adrese dar nu au luat nicio măsură”, a declarat directorul ANIF.

Pentru următoarea perioadă, directorul a mai precizat că a fost întocmită documentaţia pentru o suprafaţă de 440.000 ha şi speră să fie aprobate şi finanţate prin Programul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4194 secunde