DRAMA a 17 marinari români, păziți cu armele în Alger

1762
7
DRAMA a 17 marinari români, păziți cu armele în Alger - marina-1337328936.jpg
17 marinari români de pe nava "Queen A", aparținând unui armator turc, au apelat la ajutorul Federației Internaționale a Transportatorilor - ITF și al Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Românii au declarat că nava a plecat din Argentina și a acostat în portul Alger, din Algeria, unde armatorul a decis să-i trimită acasă fără să le mai plătească salariile pe două luni.
"Armatorul turc și nava respectivă nu sunt la primul scandal de acest gen. Cei 17 români nu sunt singurii care au rămas neplătiți. Situația aceasta ar fi putut fi evitată de firma de crewing Status Marine Services, care i-a recrutat. Noi vom informa Autoritatea Navală Română și, conform legislației în vigoare, Status Marine va trebui să rezolve problema plății salariilor. Niciunul dintre cei 17 marinari nu este membru de sindicat și tocmai de aceea echipajul nu a beneficiat de nicio protecție. Dacă ar fi fost sindicalizați, navigatori nu ar fi ajuns pe nava respectivă, pentru că i-am fi informat despre riscurile care îi așteaptă. În Alger, nu există nicio structură sindicală la care să apelăm pentru a-i ajuta pe români. Echipajul nu poate intra în grevă și nici nu poate refuza debarcarea, întrucât este păzit de militari înarmați" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul SLN. În ultima perioadă, a spus el, alte trei echipaje românești de pe navele unor armatori turci s-au aflat în situații similare, iar vina principală revine firmelor de crewing care le-au recrutat.
Cotidianul "Cuget Liber" a contactat telefonic agenția "Status Marine Services", încercând să obțină și punctul său de vedere. "Ne pare rău, dar nu putem să vă dăm relații. Doamna directoare este plecată. Abia mâine la ora 11 poate fi contactată" - ne-a anunțat, grăbită să scape de noi, vocea de femeie de la capătul firului.

Comentează știrea

RELU
18 mai 2012

ARTICOL O.K.

Mitica
18 mai 2012
Marinari

E destul de interesantr ce se intimpla. Cred ca acesti marinari sunt slabi si accepta orice numai sa plece de acasa sau il trimite nevasta ca sa scape de el si sa ii aduca bani. Marinarii astia sunt mai degraba vazuti de neveste sau dame ca banca care iti dau imprumuturi fara rambursare decit profesionisti. Nu cred ca daca toti sunt solidari la bord nu si-ar rezolva problema. Si de agentia de crewing sa nu mai vorbim. Eu unul nu am avut nevoie de ITF pina acum dar astia sunt singurii care pot ajuta si nu inteleg de ce nu e obligatoriu sa fi omul lor din start, de cind ai carnet de marinar. Si eu am platit , acu plateste firma pentru mine si sunt atent sa fiu la zi cu inregistrarea desi nu am avut in viata mea nevoie de ei. Ma uit doar cind mai schimb navele sa fie acoperite de ITF si ma duc linistit. E un sfat care il dau tuturor. Se inseala singur cel ce crede ca agentia de crewing sau compania ii va rezolva orice problema in orice context. Daca sunt acoperitre de ITF da, daca nu , sigur vor avea probleme in caz de necaz. Bafta si mai putine necazuri pentru noi romani.

Popescu
18 mai 2012
Mitica

Sunt de acord cu Mitica. Uite aici un site ultra important: www.itfseafarers.org

Giga contra
18 mai 2012
Marinari

Acesti marinari care se pling la ITF sunt niste cirpe. Nu stiu ce e un loc de munca si ca trebuie sa ti-l ti si fara bani daca se poate pe vremurile astea. In loc sa multumeasca ca au plecat fara bani sa ia o caruta de bani, la prima greutate hop la ITF sau la Mihalcioiu. Dupa cite stiu astia nu va da de munca bai riiosilor. Eu am ramas si 5 luni fara bani , am strins din dinti si am prins un alt contract in care m-a platit tot contractul si a fost foarte bine. Stiti voi citi bani platesc filipinezii ca sa ajunga pe nava asta? Salarii pe 2-3 luni si nu se vaita nici unul si sunt cu sutele de mii pe mare. Asta nu o mai spune Mihalcioiu? Sunt multi influenti sa se opuna la ce vrea sa faca ITF-ul si Mihalcioiu cu exterminarea crewingarilor.

Vasile
18 mai 2012
Gica contra

Bai nea, mata esti marinar cum sunt eu popa acu. Da eu totusi as putea sa ajung popa dar mata marinar nu. Esti un infinit de ineptie si prostie, un ilustru necunoscut care si-a gasit sa vorbeasca de o meserie atit de diferita fata de cea a matale de strins spaga. Rusinea nu e cunoscuta de mata asa ca ....pacat ca existi.

Cristian S
18 mai 2012
Gica Contra

Daca ar fi locuri de munca platite decent si nu in bataie de joc in tara noastra de tot rahatul nu ar mai fi nimeni nevoit sa plece pe mare. Gandeste'te putin ca sunt persoane care au rate de platit, copii de crescut si multe alte probleme care le au romanii de rand. Tu domnule Gigi Rahat gandeste'te ca roate se poate intoarce si la tine si chiar ti'as dori sa ti se intample sa fii dator pe la banci si restul problemelor sa te vad atunci cum ai sa ajungi sa lucrezi si pe 200 de euro ca un filipinez.

7. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole din aceeași secțiune

Joi, 17 Mai 2012
Stire din Economie : Curs BNR: 4,4435 lei/euro
Pagina a fost generata in 1.9233 secunde