Dublă aniversare pentru Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța

340
Dublă aniversare pentru Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța - camera2-1594048799.jpg

Articole de la același autor

Pentru Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, acest an este unul aniversar. Pe 7 iulie 2020, se împlinesc 30 de ani de la reînființarea acestei instituții, care a luat naștere în urmă cu 140 de ani.

Prima cameră de comerț de la malul mării a fost înființată pe 6 septembrie 1880, la numai doi ani de la sfârșitul Războiului de Independență, sub numele "Camera de Comerț a Circumscripțiunei XV". Din ea făceau parte comercianții din județele Constanța și Tulcea. La acea vreme, în baza Legii nr. 1.225 din 1864, camerele de comerț aveau dreptul să prezinte guvernului, din proprie inițiativă, punctul lor de vedere privind interesele comercianților și industriașilor din circumscripția lor.

Este interesant de amintit faptul că prima cameră de comerț din Londra a apărut abia în 1882, la doi ani după nașterea celei din Constanța. Acest amănunt istoric spune multe despre spiritul înaintat al oamenilor de afaceri dobrogeni, din acele vremuri, care au pus bazele acelei instituții moderne.

Regimul comunist, instaurat în România după cel de-Al Doilea Război Mondial, a confiscat toate afacerile, în baza Legii nr. 119 din 11 iunie 1948 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi. Era legea care consfințea trecerea României de la economia de tip capitalist la economia de tip centralizat.

Soarta camerelor de comerț era pecetluită. Astfel că, în 1949, instituțiile camerale au fost desființate.



Renașterea sistemului cameral


Sistemul cameral a renăscut după prăbușirea regimului ceaușist, în baza prevederilor Decretului - Lege nr. 139 din 1990. Până în luna iulie 1990, s-au înființat 12 camere de comerț și industrie, printre care și cea a județului Constanța. Fondatorii au numit-o Camera de Comerț, Industrie și Navigație. În 1996, în denumire a fost adăugat și cuvântul agricultură.

Din păcate, politicienii aflați la putere începând cu anul 1990 nu le-au acordat prea multe atribuții camerelor de comerț și industrie, temându-se că acestea vor dobândi prea multă influență.

Sistemul cameral, prin eforturile proprii, a înființat Registrul Comerțului. La sfârșitul anului 2002, Guvernul Năstase a dat celebra OUG nr. 126, prin care Registrul Comerțului a fost confiscat de către stat și trecut la Ministerul Justiției. De atunci, sistemul cameral a dus o luptă continuă pentru a reintra în posesia lui.

La scurt timp de la naștere, Camera de Comerț din Constanța s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai active și mai puternice din România, la aceasta contribuind comunitatea de afaceri din județ, economia locală și, în special, portul Constanța.

Dezvoltarea ei a avut loc fără niciun sprijin din partea autorităților locale. Dimpotrivă, acestea au ridicat piedici în calea ei. Astfel, în anul 2000, Camerei de Comerț nu i-a fost eliberată autorizația de construire a noului sediu, pe terenul din Piața Ovidiu, care-i aparținea. Același lucru s-a întâmplat în 2002, când CCINA a cerut autorizație pentru ridicarea unui centru de afaceri pe bulevardul Tomis, colț cu strada Traian.

În 2005, CCINA a cumpărat, prin licitație, fostul sediu al Băncii Internaționale a Religiilor, de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 185 A, pe care l-a reamenajat și extins în anul 2009, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, printr-un proiect de cooperare transfrontalieră. În cadrul proiectului a fost înființat Centrul de afaceri și Inovare EURODOBROGEA.

În calitate de principal organizator de târguri și expoziții din zonă, CCINA s-a oferit, în 2015, să preia în concesiune Pavilionul Expozițional, din Mamaia, de la Consiliul Județean Constanța. Au fost făcute toate demersurile necesare pentru declanșarea procedurilor de concesionare.

În mai 2016, Consiliul Județean Constanța a interzis prezența produselor agricole la cea de a XXIV-a ediție a Târgului Expoagroutil, organizată de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

O gamă largă de servicii

De-a lungul anilor, CCINA s-a remarcat prin organizarea unui mare număr de acțiuni de promovare a afacerilor și produselor românești: târguri, expoziții și delegații economice pe diferite meridiane ale lumii. De asemenea, a inițiat dezbateri și simpozioane, la care au participat și reprezentanți ai administrației centrale. Totodată, CCINA oferă o gamă largă de servicii în folosul agenților economici, dintre care amintim:

- editează buletinul informativ "Manager", catalogul "Topul firmelor din județul Constanța" etc.;

- acordă consultanță comercială, juridică și financiară;

- asigură participarea la întâlniri de afaceri;

- organizează cursuri de formare profesională;

- eliberează documente precum: certificate de origine, viză document extern, aviz de forță majoră, adeverințe pentru participarea la târguri și expoziții naționale;

- asigură servicii de rezolvare a litigiilor comerciale prin intermediul Curții de Arbitraj Comercial și Maritim.

Datorită rolului remarcabil pe care instituția din Constanța îl are în cadrul sistemului cameral național, pe data de 6 iunie 2014, președintele ei, Mihai Daraban, a fost ales în funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

XXX

Cu prilejul dublei aniversări, cotidianul "Cuget Liber" adresează Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și membrilor săi urarea de a-și continua cu succes nobila misiune de a susține dezvoltarea economiei dobrogene! La mulți ani! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9565 secunde