E vremea investițiilor cu bani europeni

874
E vremea investițiilor cu bani europeni - 4d4abe423f7e5121591eb3785dfe42c4.jpg
Economia se trezește din criză. Industria mobilei, a sticlei și construcțiile de mașini au început exercițiile de înviorare. Sectorul construcțiilor și industria cimentului sunt cele mai active și au, deja, un avans față de celelalte ramuri de producție.

Vești bune
Confederația Patronală din Industria României CONPIROM a luat pulsul economiei naționale, la reuniunea desfășurată săptămâna trecută, în capitală. Fețele participanților erau ceva mai destinse, mai senine decât în urmă cu patru - cinci luni. Patronii aveau motive să fie mai relaxați. În organizațiile pe care le reprezintă, veștile bune au început să le concedieze pe cele rele.
CONPIROM reunește 15 federații, din care fac parte 40 de organizații patronale. Ele reprezintă peste 1.400 de societăți comerciale de toate mărimile, în care lucrează mai mult de un milion de angajați, adică aproape un sfert din totalul salariaților din România. Structurile ei acoperă circa 70% din industria românească, dar și din alte domenii, respectiv: metalurgie, industria materialelor de construcție, a celulozei și hârtiei, a sticlăriei și ceramicii fine, a mobilei, a vopselei, a electronicii, electrotehnicii și IT&C, a construcțiilor de mașini, domeniul forestier, Remat-uri și Comat-uri, ramura construcțiilor și altele. De curând, i s-a alăturat și o federație din agricultură.

Provocare pentru temerari
Tonusul industriei românești este mult mai optimist. Ce altă dovadă vreți decât faptul că tot mai mulți patroni sunt preocupați să facă investiții. Economia nu a ieșit încă din criză, dar ei se gândesc să își extindă afacerile, să facă modernizări, să lanseze produse și servicii noi, să intre pe noi piețe. Au dreptate, acum este momentul vizionarilor și temerarilor, al celor ce stăpânesc arta managementului.
Bine, bine! - veți spune -, se poate investi când creditele sunt scumpe? Dar cine spune că economia națională trebuie să se împrumute de la bănci? Nu sunt atâtea oportunități de finanțare din fondurile europene? Asta trebuie să facă agenții economici: să facă proiecte de investiții și să acceseze banii comunitari, care îi așteaptă.
"Pentru a netezi calea spre finanțarea europeană, CONPIROM, în asociere cu Blocul Național Sindical, va organiza centre de consultanță în teritoriu" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Ciurea, vicepreședintele confederației CONPIROM și președinte al Organizației Patronale "Comat". Un astfel de centru zonal va fi înființat la SC "Comat Constanța", iar în acest scop vor fi recrutați tineri care știu să lucreze la asemenea proiecte.

Investiții cu patent "Comat Constanța"
"Comat se va număra printre primii clienți ai acestui centru de consultanță. Avem în vedere lansarea câtorva proiecte de investiții, care vor beneficia de finanțarea europeană în proporție de 60%. Diferența va fi asigurată din surse proprii sau din credite bancare" – a declarat Ciurea.
"Comat Constanța" va construi o hală de producție, în care vor fi executate lucrări de debitare și fasonare a metalului. Se are în vedere, de asemenea, achiziționarea unei instalații de galvanizare.
La rândul său, firma "Comat Arhive" lucrează la proiectul unui edificiu care va adăposti o spălătorie auto, la parter, și spații de arhivare, la etaj, pe o suprafață de peste 400 mp.
Arhivarea este un serviciu de interes. Nevoile de arhivare au crescut în ultimii ani. Multe firme nu au spațiul necesar și nici condițiile de microclimat pentru păstrarea în bune condiții a documentelor.
În prezent, numărul firmelor specializate în activitatea de arhivare este foarte mic, în comparație cu nevoile pieței.
"Comat Constanța" își propune, totodată, să intre cu noi produse pe piața materialelor de construcții. "Vrem să introducem, în sectorul construcțiilor din județul nostru, cărămida naturală aplicată. Este un material din piatră. Cărămizile sunt produse în Germania și Olanda, iar prelucrarea se realizează în Slovacia. Avantajul este că la construcțiile realizate cu acest material nu mai este nevoie de tencuială. Zidurile din cărămida naturală aplicată nu se văruiesc niciodată" – a declarat Gheorghe Ciurea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1828 secunde