Șeful Gărzii Financiare Constanța recunoaște că:

Economia gri a invadat construcțiile și turismul

753
O măsură aprobată pe 19 noiembrie de Executiv vizează reducerea CAS-ului cu două puncte procentuale pentru următorul an fiscal, de la 39,5% la 37,5%. Șeful Executivului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că această măsură va contribui la scoaterea la suprafață a muncii din zona gri a economiei.
"Economia gri este practic zona în care se află agenții economici ce își angajează personalul cu carte de muncă, pe salariul minim pe economie, însă plătesc salarii mai mari decât cele prevăzute în contract", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", comisarul șef al Gărzii Financiare din Constanța, Cristian Radu. "Diferența dintre suma reală și cea stipulată în contract este evaziune fiscală. Astfel, acești bani negrii provin de la patronii care, la rândul lor, i-au obținut pe căi ilegale", a mai precizat acesta.
Principale sectoare unde sunt folosite aceste practici, în Constanța, sunt construcțiile și turismul. "Pe timpul verii, peste 75% - 80% dintre agenții economici din sectorul turistic folosesc forță de muncă ce activează în zona gri a economiei", a explicat comisarul-șef. El recunoaște însă dificultatea obținerii de probe pentru dovedirea acestui gen de practici. "Este foarte dificil să dovedești că un agent economic plătește mai mult un angajat decât cu suma prevăzută în contract. Angajatul vine de obicei să reclame astfel de cazuri; patronul nu are niciun interes. În general, firmele mici au forță de muncă în economia gri, unde există o relație directă între patron și angajat. În firmele mai mari, deja apar intermediarii și procesul se complică și de aceea patronii preferă să scrie în contract salariul real", a mai declarat Cristian Radu.
În ceea ce privește precizarea premierului României, el este optimist cu privire la efectele reducerii contribuției la asigurările sociale. "Cu siguranță că prevederea va avea efecte benefice asupra economiei. Chiar și o reducere de 2% va scoate la suprafață o parte din economia gri. Patronii, odată cu reducerea și plata unor obligații financiare către bugetul de stat mai mici, dar și a presiunilor Gărzii Financiare, vor prefera să lucreze în perfectă legalitate", a concluzionat comisarul șef al Gărzii Financiare Constanța.
Adriana Damian, director executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța, a explicat efectele acestei decizii pentru buget. "Consider că în urma reducerii CAS-ului cu două puncte procentuale, bugetul va fi mai mare și vor exista efecte asemănătoare celor din perioada când a fost introdusă cota unică de impozitare."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6673 secunde