Este timpul pentru o agendă fiscală corectă!

30
Este timpul pentru o agendă fiscală corectă! - 10-1369315130.jpg
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a semnat împreună cu miniștrii social-democrați ai finanțelor și bugetului membri ECOFIN din Franța, Finlanda, Slovacia, Lituania, Croația, Malta, Italia și Belgia o declarație comună intitulată "Este timpul pentru o agendă fiscală corectă". Declarația a fost publicată pe site-ul Partidului Socialiștilor Europeni și poate fi consultată la adresa http://www.pes.eu/en/news/pes-finance-ministers-time-fair-tax-agenda.




Tema principală a declarației o constituie necesitatea implementării unor măsuri care să reducă frauda și evaziunea fiscală în țările UE. Autorii pornesc de la constatarea că politicile de austeritate aplicate până în prezent ca reacție la criza economică au afectat preponderent populația săracă, în timp ce companiile transnaționale și cei foarte bogați au găsit modalități de evitare a taxării precum transferul profiturilor dintr-o țară în alta sau utilizarea paradisurilor fiscale. Se estimează că pierderea în venituri fiscale la nivelul UE datorată acestor practici este de 1.000 de miliarde de euro pe an.


Printre soluțiile propuse de miniștri se numără creșterea ariei de acoperire a schimbului automat de informații, în baza Directivei Europene privind Economiile și Directivei privind Cooperarea Administrativă, închiderea paradisurilor fiscale precum și întărirea administrațiilor fiscale din țările UE. De asemenea, se consideră necesară adoptarea raportării de la țară la țară pentru companiile transfrontaliere, precum și pentru instituțiile financiare.


Prin implementarea acestor măsuri, miniștrii consideră că veniturile fiscale din țările membre UE pot crește cu 200 de miliarde de euro în următorii cinci ani, fără a mări impozitele. În plus, prin "resetarea sistemelor către mai multă corectitudine, înlocuirea austerității pentru unii cu disciplina pentru toți și o creștere echilibrată bazată pe solidaritate", va crește și încrederea cetățenilor europeni în Uniunea Europeană. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8983 secunde