EVAZIUNE DE MILIOANE! ȚEAPĂ cu TELEVIZOARE și TABLETE ELECTRONICE

934
2

Articole de la același autor

În urmă cu zece ani, economia subterană din România era estimată la 40% din PIB. Ultimele evaluări arată că a scăzut la 28%, în 2013. În bani, acest procent înseamnă 39,6 miliarde euro. Pentru o economie cum este cea a României, suma este uriașă. Nivelul ridicat al evaziunii demonstrează că, pe de o parte, legea oferă numeroase portițe celor ce vor să o încalce, iar pe de altă parte, mijloacele de combatere a fenomenului sunt încă prea slabe. Acesta este și motivul pentru care autoritățile caută tot felul de soluții, de la introducerea impozitului forfetar în turism, alimentație publică și spălătoriile auto până la constituirea unei structuri anti-fraudă unice. 


Județul Constanța se poate lăuda că are evazioniștii de toate calibrele, de la cei ce înșeală statul cu câteva zeci de mii de lei până la cei ce dau țepe de milioane. Rezultatele controalelor efectuate de comisarii Gărzii Financiare - Secția Constanța, în luna aprilie și în mini-vacanța din perioada 1 - 6 mai, demonstrează că fenomenul se menține la cote înalte. 


"În acest scurt interval de timp au fost întocmite 17 sesizări penale, prejudiciul total prezumat ridicându-se la 53.359.773 lei. Sunt vizate firme din comerțul cu produse energetice, cu cereale și fier vechi, dar și din sectorul achizițiilor intra-comunitare. Activitatea a 48 de puncte de lucru a fost suspendată fie pentru că nu aveau case electronice de marcat, fie nu le utilizau. Totodată, s-au aplicat amenzi între 8.000 și 10.000 de lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate în această perioadă s-a ridicat la 1.216.700 lei" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", comisarul șef de secție Ciprian Mihail Fronea.


Dintre cazurile de mare evaziune descoperite de Garda Financiară - Secția Constanța se remarcă cel al două firme cu puncte de lucru și depozite în Constanța. Acestea au furnizat unor mari companii din București mii de aparate electronice: televizoare, tablete și altele. Marfa fusese achiziționată din Uniunea Europeană, dar niciuna dintre aceste firme nu figura în registrul operatorilor intracomunitari.


Una dintre firme nu a depus nicio declarație fiscală de la înființarea ei în urmă cu doi ani și până în prezent, iar cealaltă, cu aceeași vechime, a depus un decont de TVA și o declarație fiscală o singură dată, în decembrie 2012. Pentru a-și diminua cota de TVA datorată statului, în declarația respectivă, firma evazionistă a trecut fictiv numele a două firme românești, de la care ar fi achiziționat aparatura electronică. Din verificări s-a constatat că firmele respective nu se ocupau cu importul de elec-tronice: una era un service-auto, iar cealaltă un minuscul magazin alimentar de cartier, ambele cu cifre de afaceri mici.


Firmele evazioniste au fost depistate prin metoda verificărilor încrucișate, pe baza facturilor emise către clienții din București. Prejudiciul va fi recuperat ușor, Garda Financiară reușind să le blocheze celor două firme suma de 2 milioane de lei aflată în conturile proprii și la terți. Tupeul evazioniștilor a fost atât de mare, încât administratorul uneia dintre firme s-a prezentat la sediul Gărzii Financiare pentru a cere socoteală: cum își permite o instituție a statului să-l controleze tocmai pe el? Împotriva celor două firme și a administratorilor lor au fost depuse plângeri penale.


Comentează știrea

armagedon
16 mai 2013
evaziune

de ce nu este controlat si magazinul TONI S TRADE. sint sigur ca politistii vor fi uimiti de cuantumul evaziunii fiscale din ultimii 3 ani,cel putin 3 milioane euro.sau poate se cotizeaza ...si sint lasati in pace

geo
16 mai 2013
evaziune

si te intrebi de ce toti "patroni"de chioscuri isi permit sa-si cumpere masini scumpe, asta este doar un exemplu mic etc etc

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4209 secunde