Facilitățile fiscale acordate incubatoarelor de afaceri

153
Facilitățile fiscale acordate incubatoarelor de afaceri - cefacilitati-1467651526.jpg

Articole de la același autor

Legea nr.102/2016 privind incubatoarele de afaceri, recent intrată în vigoare, stabilește faptul că, fondatorii incubatoarelor de afaceri vor avea dreptul la o serie de facilități fiscale, ce vor fi acordate în baza unor scheme de ajutor de stat. Este vorba de:


- scutire de la plata impozitului pe teren, corespunzător terenului aferent incubatorului de afaceri, cu aprobarea autorităților locale;


- scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din incubatorul de afaceri, cu aprobarea autorităților locale;


- scutiri de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau desființare de construcții pentru terenurile și clădirile aferente incubatorului de afaceri, cu aprobarea autorităților locale.
În plus, fondatorii incubatoarelor de afaceri vor putea să beneficieze și de alte facilități ce pot fi acordate de autoritățile publice centrale sau locale.


Fondatori vor putea să fie atât persoanele juridice de drept privat, cât și autoritățile publice locale, instituțiile/consorțiile de instituții de învățământ superior, institutele, centrele și stațiunile de cercetare-dezvoltare și camerele de comerț care înființează incubatoare de afaceri.


Titlul de incubator de afaceri va fi acordat prin ordin și va avea o valabilitate de zece ani. La cerere, perioada de valabilitate va putea fi prelungită tot cu câte zece ani, atât timp cât incubatorul îndeplinește în continuare condițiile impuse de lege.


Așa cum se arată în actul normativ mai sus menționat, tipurile de incubatoare ce vor putea fi înființate sunt:
- incubator de afaceri cu portofoliu mixt (vizează IMM-urile cu potențial de creștere dintr-o gamă largă de sectoare);


- incubator de afaceri tehnologic (vizează IMM-urile cu potențial de creștere tehnologic) ;


- incubator academic de afaceri (vizează IMM-urile a căror activitate rezidă în aplicarea/folosirea rezultatelor activității de cercetare-dezvoltare din cadrul unei universități sau institute de cercetare sau dezvoltă inițiativa antreprenorială din mediul universitar, având ca obiectiv reținerea tinerilor în comunitate și comercializarea tehnologiilor elaborate și dezvoltate de studenți sau de facultate);


- agroincubator de afaceri (vizează IMM-urile sau societățile agricole) ;


- incubator de afaceri social (folosește spiritual antreprenorial și inovația pentru a crea impact social);


- incubator specific unui sector (oferă toată gama de servicii necesare celor care au o idée fezabilă, aplicabilă într-un anumit sector, expresie a potențialului endogen existent în acel teritoriu);


- incubator virtual (oferă servicii de incubare prin internet, sub forma portalurilor de afaceri);


- incubator pentru activități nonagricole în mediul rural.


Incubatoarele de afaceri vor fi, conform dispozițiilor Legii nr.102/2016, structuri pentru sprijinirea afacerilor, care vor urmări crearea unui mediu favorabil și sustenabil pentru IMM-urile nou înființate. În acest fel, întreprinderilor le va fi stimulat potențialul de dezvoltare și viabilitate, "ajutându-le să se dezvolte în perioada de început, prin asigurarea unor facilități comune și a suportului managerial necesar".


În ceea ce privește oferta de servicii, incubatoarele de afaceri vor pune la dispoziție:
- servicii pentru potențialii beneficiari în perioada de preincubare, pentru maximum 6 luni
- servicii de incubare pentru un ciclu de incubare de maximum 3 ani


- servicii de accelerator de afaceri pentru maximum 2 ani


Serviciile de preincubare vor fi oferite înainte de ciclul efectiv de incubare și vor include sesiuni de informare, seminarii, formare profesională și antreprenorială și consultanță juridică.


Serviciile de accelerator de afaceri vor consta în granturi și alocații financiare rambursabile, pentru reducerea timpului necesar lansării de produse sau servicii.


Rezidenții (IMM-urile care desfășoară activități economice în interiorul incubatoarelor), în funcție de cerințe, vor putea să se bucure de:
- consilierea managerială și cooperarea constantă a companiilor rezidente;


- acces la servicii de formare profesională pentru nevoile actuale și viitoare ale pieței;


- servicii profesionale financiare, juridice și de contabilitate;


- cumpărare colectivă de servicii și produse;


- acces la fonduri nonguvernamentale pentru dezvoltarea economică;


- acces la surse de finanțare, investiții și capital de lucru;


- contacte cu investitori individuali, fonduri cu capital de risc;


- transferul și comercializarea de tehnologie, precum și contacte cu universități și institute de cercetare și dezvoltare;


- servicii privind internaționalizarea IMM-urilor;


- servicii privind managementul general al spațiului incubatorului de afaceri;


- alte servicii necesare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4593 secunde