Fantomele crizei locuiesc în ansamblurile rezidențiale constănțene

186
Fantomele crizei locuiesc în ansamblurile rezidențiale constănțene - 49ade09afce7a9f8389e13a0a62db65f.jpg
"N-ai să-mi aduci și mie niște filme? Că e plictiseală mare aici, n-avem ce face", îmi spune paznicul unui complex rezidențial fantomă din cartierul Faleză Nord. În cele cinci blocuri, cu câte zece etaje fiecare, abia dacă locuiesc trei – patru familii. Este o consecință directă a crizei, care a afectat cu precădere segmentul locuințelor noi.

Doar circa 4.000 din cele 12.500 de apartamente și case vândute anul trecut în cadrul programului Prima Casă au fost din blocuri și ansambluri noi – mult prea puține, având în vedere că s-au construit câteva zeci, dacă nu sute de mii.
Pentru 2010, constructorii și-au schimbat strategia, cot la cot cu guvernul, care a modificat Prima Casă, tocmai pentru a resuscita acest sector al pieței imobiliare.
"Una dintre cele mai populare metode folosite acum este plata unei chirii, până la achitarea integrală a imobilului, mai ales că suma încasată în fiecare lună se pune drept avans și este scăzută din prețul total al apartamentului. În acest fel, oamenii se mută mai repede, iar constructorul face rost de bani", a declarat, pentru Cuget Liber, Raluca Dobre, manager de PR al portalului imobiliar TopEstate.ro.
Potrivit spuselor sale, cei mai mulți clienți au devenit sceptici, refuzând să mai cumpere locuințe neterminate: "Au învățat să spună NU ofertelor supralicitate și ca-selor finalizate numai în prezentările de marketing".
Un alt exemplu bun pentru dezvoltarea haotică din imobiliare este cartierul Anadalchioi, una dintre cele mai bine cotate zone ale Constanței, care a atras foarte mulți investitori în ultimii ani.
Spre exemplu, proiectul Central Apartments cuprindea 15 garsoniere și 74 de apartamente, cu suprafețe cuprinse între 50 și 123 metri pătrați. Alte proiecte anunțate au fost Gran Via și Flamenco Residence.
"Interesul clienților pentru aceste proiecte a scăzut dramatic, deoarece niciunul nu a fost finalizat până în prezent. Cei mai mulți constănțeni caută apartamente terminate, ușor de evaluat, calitativ și legal", mai spune Raluca Dobre.
Din nefericire pentru ei, dez-voltatorii de proiecte imobiliare și-au pierdut credibilitatea în fața potențialilor cumpărători - finalizarea proiectelor este incertă, iar clienții nu pot fi siguri că se va respecta lista de finisaje negociată la semnarea contractelor sau dacă vor fi racordați rapid la utilități.
"Evident, și scăderea creditării a dus la un număr redus de tranzacții. Potrivit prognozelor FMI, șomajul va ajunge la 10%, în prima parte a anului 2010, motiv pentru care nu întrevedem o revigorare a pieței. Singura salvare a constructorilor este să înțeleagă că pentru clienți nu mai contează cât de înalt este blocul, câte locuri de parcare sunt, cât de aproape este de școli și hypermarket-uri, ci doar prețul, calitatea și respectarea clauzelor din contract", spune reprezentantul TopEstate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5278 secunde